Voller met volkoren

Daarom eet je volkoren

Getty Images

Volkoren graanproducten zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook nog eens gezond omdat er veel vezels in zitten. Je voelt je sneller verzadigd, het is goed voor je stoelgang en het verkleint je kans op hart- en vaatziekten. Let dus op het woordje 'volkoren' als je brood of pasta koopt.

Je eet misschien al volkorenbrood en volkorenpasta, maar je kunt ook volkoren toevoegen aan ovenschotels, quiches of smoothies. Of maak je tosti of croutons eens van sneetjes volkoren brood.

Eet je wel eens koekjes tussen de maaltijden door? Kies dan eens een volkorenkoekje of volkoren ontbijtkoek. Het blijft een koekje, maar kan een eerste stap zijn naar een gezondere optie, zoals een boterham of een stuk fruit.

Verzadigd gevoel

We zeiden het al in de inleiding, volkoren geeft je langer een verzadigd gevoel. Hierdoor krijg je minder trek tussendoor en is het makkelijker om je vaste eetmomenten vol te houden.

Sommige kinderen hebben volkorenproducten met de paplepel ingegoten gekregen, maar voor anderen is het nog even wennen. Wissel dan af in verschillende soorten volkorenbrood(jes) en volkorenbeschuit en -crackers. Maak pap van volkorenmeel of smokkel eens met bruin brood.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum - Het Nieuwe Eten