Een stuk fruit: hoeveel is dat?
Appels met peren vergelijken

Een gezond voedingspatroon bestaat uit minimaal tweehonderd gram groenten en twee stuks fruit. Met een weegschaal kun je die groenten nog wel bepalen - hoewel er natuurlijk wel een verschil zit tussen rauwe en gekookte groenten -, maar hoe zit dat met fruit?
Een banaan kun je niet vergelijken met een mango en een aardbei is wel een tikkeltje kleiner dan een sinaasappel. Hoeveel is een portie? En wat heb je nodig om aan die twee stuks (is twee porties) fruit te komen?
Vrucht |
Een portie? |
Aardbei | Schaaltje (100 gram) |
Abrikoos | 5 stuks |
Ananas | Schijf (100 gram) |
Appel | 1 stuk |
Avocado | 1 halve |
Banaan | 1 stuk |
Blauwe bes | Schaaltje (100 gram) |
Bosbes | Schaaltje (100 gram) |
Braam | Schaaltje (100 gram) |
Cranberry | Schaaltje (100 gram) |
Dadels | 6 stuks |
Druif | Trosje (125 gram) |
Framboos | Schaaltje (100 gram) |
Granaatappel | 1 halve |
Grapefruit | 1 halve |
Kers | Schaaltje (125 gram) |
Kiwi | 2 stuks |
Lychee | Schaaltje (200 gram) |
Mandarijn | 2-3 stuks |
Mango | 1 kwart |
Meloen | Schijf (100 gram) |
Mineola | 1 stuk |
Nectarine | 1 stuk |
Passievrucht | 5 stuks |
Peer | 1 stuk |
Perzik | 1 stuk |
Pruim | 2-3 stuks |
Rozijn / Krent | 1 eetlepel |
Sinaasappel | 1 stuk |
Bron(nen):