Waarom mag je niet te veel lijnzaad eten?
Deze kleine zaadjes bevatten cyanogenen

Volgens het Voedingscentrum kan een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geen kwaad. Maar eet vooral geen grote hoeveelheden.
Niet alleen lijnzaad bevat cyanogenen. Ook bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en cassave bevatten deze stof. Als het lichaam deze stof omzet in de gifstof cyanide kunnen mensen klachten krijgen. Een hoge dosis kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken.
Hoe fijner, hoe schadelijker
Hoe fijner het zaad gemalen wordt, des te groter is de kans dat schadelijke verbindingen worden opgenomen door het lichaam. Daarom kun je beter gebroken dan gemalen lijnzaad gebruiken. Bij lijnzaadolie speelt de problematiek veel minder. De cyanide die in lijnzaad voorkomt blijft in de pulp achter bij het persen van de olie. Eventuele kleine resten die overblijven in de lijnzaadolie vormen geen risico.