Word je dik van brood?

Brood is rijk aan vezels, maar ook vitamines en mineralen

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Word je dik van brood?

In Nederland wordt heel wat brood gegeten. De gemiddelde Nederlander eet wel vier sneetjes brood per dag. Toch is er ook een groep die brood als ongezond en/of als dikmaker zien.

Kies voor volkorenbrood

Maar nee, brood is net geen dikmaker. Vooral volkorenbrood is een gezonde keuze. Het bevat veel voedingsvezels en voedingsstoffen. Volkorenproducten hebben een positief effect op de stoelgang en verlagen het risico op bepaalde hartziekten en diabetes mellitus type II. Bovendien is brood de belangrijkste jodiumleverancier in ons voedingspatroon. Jodium is nodig voor een goede werking van de schildklier.

Brood levert, net als alle voedingsmiddelen, calorieën. Mits je dagelijks niet meer kilocalorieën (kcal) binnenkrijgt dan je nodig hebt, zul je er dus niet van aankomen.

Koolhydraatarm dieet

Er zijn koolhydraatarme diëten waarbij je geen brood mag eten, maar het Voedingscentrum raadt deze af. Kies voor een verantwoord eetpatroon, waarbij je niet te snel afvalt en alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Voorlichtingsbureau Brood