Helpen kiwi's bij obstipatie?

Vezels voor verstopping

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: helpen kiwi's bij obstipatie?

Obstipatie, verstopping, constipatie... hoe je het ook noemt, niet kunnen poepen is een vervelend probleem. Vaak spelen leefstijlfactoren een rol bij een moeilijke of pijnlijke stoelgang. Denk aan te weinig vezels eten, onvoldoende beweging en te weinig vocht. De oplossing is in de volksmond simpel: kiwi's zouden laxerend werken, een opgeblazen gevoel tegengaan en de frequentie van de stoelgang verhogen. Maar klopt dit wel?

Wetenschappelijke studies

Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de laxerende werking van kiwi's. Zo is er één studie waarbij een groep zestigers drie weken lang één kiwi per 30 kg lichaamsgewicht kreeg, terwijl een tweede groep geen kiwi's at. Na drie weken werden de rollen omgedraaid, weer voor een periode van drie weken. De conclusie van het onderzoek was dat de stoelgang van de kiwi-etende ouderen inderdaad was verbeterd. De ontlasting had meer volume, was zachter en de ouderen brachten vaker een bezoek aan het toilet. Bij een tweede studie kregen mensen met chronische obstipatie twee keer per dag een kiwi. Na vier weken was er verbetering in de stoelgang zichtbaar. Eenzelfde studie bij mensen met PDS gaf dezelfde positieve resultaten.

Eiwitafbrekend enzym

Dan is er nog een vierde onderzoek, dat niet specifiek naar de stoelgang keek, maar naar het verminderen van een opgeblazen gevoel. Kiwi's - en dan vooral de groene variant - bevatten namelijk actinidine, een spijsverteringsenzym dat eiwitten uit bijvoorbeeld vlees en zuivel sneller helpt afbreken. Ook in deze studie was een positief effect op de vertering merkbaar.

Uit bovengenoemde studies lijkt het dus te kloppen dat kiwi's goed zijn voor de stoelgang. Er is echter één addertje onder het gras: de kiwi's zijn niet vergeleken met ander fruit. Dus ja, kiwi's hebben positieve effecten op de stoelgang, maar dat geldt waarschijnlijk net zo goed voor ander vezelrijk fruit. Die vezels zijn belangrijk omdat ze water meevoeren naar het maagdarmkanaal waardoor er massa aan de stoelgang kan worden toegevoegd en deze gemakkelijker door de darmen kan glijden.

Vezels en andere gezonde stoffen

Kiwi's zitten vol vezels en andere gezonde stoffen; de groene bevatten zelfs iets meer vezels dan de gele. Een medium kiwi (76 gram) bevat 2,3 gram vezels. Maar ook blauwe bessen, peren, appels en bananen bevatten veel vezels (nee, die laatste werken niet stoppend). En ananas en papaja bevatten ook enzymen die helpen eiwitten af te breken.

De conclusie

De conclusie is dus dat kiwi inderdaad iets goeds kan doen voor de stoelgang. En als jij het idee hebt dat een dagelijkse kiwi je helpt beter naar het toilet te gaan, kan dat zeker geen kwaad. Maar zorg wel dat je daarnaast ook ander fruit eet, zoals het Voedingscentrum aanbeveelt. Dan krijg je een variatie aan voedingsstoffen binnen die een bijdrage leveren aan een goede gezondheid.

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • Voedingscentrum
  • PubMed
  • I'm a foodie