Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Ook klein vitaminetekort leidt tot schade

BAARN - Een ernstig vitamine- of mineralentekort komt in de Westerse landen weinig voor. Een klein tekort, wat ontzettend veel voorkomt, kan echter ook al ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Onderzoekers uit Californië schrijven dit in het online FASEB Journal. Ze vonden dat een gemiddeld selenium- en vitamine K tekort leidt tot aan ouderdomsaandoeningen. Het tekort wordt over de tijd steeds groter en daarmee ook de schade die wordt aangericht.

Eiwitten
Onderzoeker Joyce McCann vond samen met haar onderzoeksteam verschillende wetenschappelijke bewijzen voor deze conclusie. Het belangrijkste mechanisme had de bestond uit vitamine- en mineraalafhankelijke eiwitten. Door een tekort ontstaan mutaties in deze eiwitten wat resulteert in ouderdomskwalen zoals bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten, een verminderd immuunsysteem en verlies van hersenfunctie.

Voeding optimaliseren
Als uit vervolgonderzoek blijkt dat een tekort van andere vitamine en mineralen hetzelfde effect heeft, zullen we op zoek moeten gaan naar methodes om onze voeding te optimaliseren." aldus McCann. "Het belang van een voldoende inname van vitamines en mineralen wordt hiermee weer benadrukt."

Bron(nen):