Hoe kan het dat mijn bloeddruk zo schommelt?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

vrouw meet bloeddruk
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: als ik mijn bloeddruk drie keer direct achter elkaar meet, zit er soms tot wel twintig punten verschil tussen. Hoe kan het dat mijn bloeddruk zo schommelt?

Als ik mijn bloeddruk drie keer direct achter elkaar meet, zit er soms tot wel twintig punten verschil tussen. Het ligt niet aan de meter, want als mijn man hetzelfde doet liggen zijn waarden vele dichter bij elkaar. Ik heb medicijnen om mijn bloeddruk onder controle te houden, vandaar dat ik deze regelmatig meet.

Waarom meet u zo vaak uw bloeddruk? Probeer hier niet te obsessief mee bezig te zijn, dit kan u stress bezorgen die weer invloed kan hebben op uw bloeddruk. Als de druk eenmaal goed is ingesteld, raad ik u aan alleen te meten in de volgende situaties: hoofdpijn, misselijkheid, gejaagdheid, vermoeidheid of benauwdheid. En alleen als daar geen andere verklaring voor is. De waarden schommelen gedurende de dag, dat is een normaal verschijnsel. Soms kan de druk ook ineens hoger of lager zijn, zelfs het verschil dat u beschrijft. Maakt u zich daar niet druk om. Het gemiddelde van een dag is het enige wat telt.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in Plus Gezond april 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond