'Acupunctuur vermindert opvliegers'

Getty Images

Vrouwen die last hebben van opvliegers tijdens de overgang lijken gebaat bij acupunctuur. Vooral op de ernst en de frequentie heeft de behandeling effect.

Dat blijkt uit een meta-analyse van 104 onderzoeken naar het effect van acupunctuur. Uiteindelijk voldeden 12 onderzoeken met totaal 869 deelnemers aan de inclusiecriteria van de onderzoekers van de Taipei Medical University in Taiwan. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Menopause.

Op het gebied van andere overgangsklachten zoals slaapproblemen, stemmingswisselingen en seksuele problemen vonden de onderzoekers geen eenduidig bewijs, maar acupunctuur had wel degelijk een positief effect op de ernst en frequentie van opvliegers. Opvallend was dat de vorm, het aantal behandelingen en de duur van de behandeling niet uit leek te maken. Het effect van de acupunctuur hield gemiddeld drie maanden aan.

Onbekend

Hoewel het onderzoek niet kan aantonen welk mechanisme zorgt voor de vermindering van de opvliegers, denken de onderzoekers dat acupunctuur zorgt voor minder β-endorfine in de hypothalamus. Mogelijk komt hierdoor CGRP vrij, een stof die de warmteregulering beïnvloedt.

"Dit onderzoek laat vooral zien dat er nog heel valt te onderzoek op het gebied van opvliegers tijdens de overgang", legt onderzoeker Margery Gass uit. Zij was niet betrokken bij het onderzoek. "Acupunctuur lijkt een effectief alternatief om opvliegers te verminderen, zeker voor vrouwen die op zoek zijn naar een behandeling zonder medicatie."
 

Bron 
  • Science Daily