zondag, 9 augustus 2020

Meer dan de helft van vrouwen in de overgang komt 5 kilo aan

Maar liefst 52 procent van de vrouwen geeft aan dat ze gewichtstoename ervaart sinds de overgang. Ruim de helft daarvan heeft het over een toename van meer dan 5 kilo. Dat laat het Overgangsonderzoek in opdracht van A. Vogel zien. Bijna 800 vrouwen deden mee aan het onderzoek.

Overgangsverschijnselen

Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. Tachtig procent daarvan heeft last van overgangsverschijnselen. De meest voorkomende verschijnselen van de overgang zijn opvliegers, (nachtelijke) transpiratie, vermoeidheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, droge ogen, gewrichtsklachten en gewichtstoename, maar ook hartkloppingen, stress en vaginale droogheid staan in het rijtje.

Gewichtstoename

Tijdens de overgang kan de stofwisseling veranderen door hormoonschommelingen. Op gewicht blijven wordt zo een stuk lastiger. Daarbij kan de verdeling van vet over het lichaam veranderen.

Niet lekker in je vel

De onderzochte vrouwen die gewichtstoename ervaren tijdens de overgang, komen gemiddeld 4 kilo aan, maar ruim de helft geeft aan dat ze meer dan 5 kilo aankomt. De gewichtstoename is vooral te zien op de buik, heupen en billen. Een vervelend bijverschijnsel dat de vrouwen ervaren, is dat ze minder goed in hun vel zitten.

De remedie

Aan dit bijverschijnsel wordt echter hard gewerkt, zo blijkt uit het onderzoek. Zo’n 74 procent van de vrouwen geeft aan het belangrijk te vinden om op gewicht te blijven in e overgang. Zij passen daarom het voedingspatroon aan en gaan meer bewegen. De meest voorkomende sporten onder de onderzochte vrouwen zijn wandelen, fietsen en fitness.

Bron(nen):
  • A. Vogel