Zin maken, moet dat?

Getty Images

Mij valt op dat veel vrouwen na de overgang helemaal niet meer zoveel zin hebben in seks. Lijkt me vrij natuurlijk. Toch lees ik overal dat je zin moet maken als je geen zin hebt en dat er allerlei manieren zijn om het weer spannend te maken. Waarom kan niet gewoon worden geaccepteerd dat de zin in seks vermindert met de jaren, of zelfs verdwijnt?

Petra D. uit Amsterdam

Huisarts en seksuoloog Peter Leusink: "U snijdt een belangrijk onderwerp aan. Je leest of hoort inderdaad vaak in de media: 'Als u niet meer zoveel zin hebt, dan moet u maar zin maken.' Zo geformuleerd is dat niet juist, niemand moet zin maken. Mensen, van welke leeftijd ook, bepalen uiteraard zelf hoe ze hun intimiteit en seksualiteit willen vormgeven.

Wat wel regelmatig voorkomt, is het verschil in zin dat partners hebben. De partner met weinig zin wacht dan af of de zin vanzelf komt. Dat werkt echter niet. In die situatie is het belangrijk om seksuele prikkels te zoeken, zodat iemand weer zin krijgt. Met andere woorden: u zult er samen iets voor moeten doen om te zorgen dat u zin krijgt

Bij ouderen blijft het seksueel verlangen bestaan, maar het krijgt vaak een andere betekenis. Lust speelt minder een rol, het verlangen naar intimiteit meer. Seksuele opwinding is er nog steeds, maar de prikkeling zal intenser en gevarieerder moeten zijn voor een optimaal effect. Ook duurt het langer om tot een orgasme te komen. Daar is niets mis mee, maar het is wel handig als partners dit van elkaar weten."