7 vragen over calorieën

Het verschil tussen calorieën, kilocalorieën en kilojoules

etiket
Getty Images

Calorie, kilocalorie, kilojoule: er worden veel termen gebruikt voor de hoeveelheid energie in voedingsmiddelen en ook voor de hoeveelheid energie die ons lichaam verbruikt. Wat is het verschil en hoeveel calorieën hebben we nodig?

1. Wat is een calorie?

Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie. Om precies te zijn: het is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graad Celsius te verwarmen. De naam calorie is afkomstig van het Latijnse woord voor warmte: calor. De afkorting voor calorie is cal. De hoeveelheid energie van voedingsmiddelen wordt meestal weergegeven in kilocalorieën.

2. Wat is het verschil tussen een calorie en een kilocalorie?

Het verschil is een factor 1000: 1 kilocalorie = 1000 calorieën. Vaak worden de termen calorie en kilocalorie door elkaar heen gebruikt. Met calorieën worden dan meestal kilocalorieën bedoeld. De afkorting voor kilocalorieën is kcal.

3. Wat zijn joules?

Eigenlijk is de calorie een verouderde eenheid voor energie. In de wetenschap wordt veel vaker de joule gebruikt, de internationale eenheid van energie. De joule is vernoemd naar de Britse natuurkundige James Prescott Joule. De afkorting van joules is J. Naast joules zijn er ook kilojoules (kJ). Hierbij geldt: 1 kilojoules = 1000 joules. Toch is de kilocalorie bij de meeste consumenten bekender dan de joule. Dat komt omdat de voedingsindustrie nog steeds kilocalorieën gebruikt op de verpakking.

4. Hoe reken je joules om naar calorieën en omgekeerd?

  • 1 calorie = 4,2 joule en 1 joule = 0,2 calorieën.
  • 1 kilocalorie = 4,2 kilojoule en 1 kilojoule = 0,2 kilocalorieën

5. Welke voedingsstoffen leveren calorieën?

De energie in onze voeding wordt geleverd door eiwitten, vetten, koolhydraten, alcohol en vezels. Deze voedingsstoffen leveren niet allemaal evenveel energie:

  • 1 gram vet levert 9 kilocalorieën
  • 1 gram alcohol levert 7 kilocalorieën
  • 1 gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën
  • 1 gram eiwit levert 4 kilocalorieën
  • 1 gram vezels levert 2 kilocalorieën

Water, vitamines, mineralen en andere bestanddelen in ons voedsel leveren geen calorieën. In de caloriemeter ontdek je hoeveel calorieën er in welke voedingsmiddelen zitten.

6. Hoeveel calorieën heb je nodig?

Dat hangt af van je leeftijd, of je een man of vrouw bent en hoeveel je beweegt. Zo hebben kinderen extra calorieën nodig voor de groei, terwijl ouderen wat minder nodig hebben, omdat de stofwisseling vertraagt. Mannen hebben meer calorieën nodig dan vrouwen, omdat mannen relatief meer spierweefsel hebben, dat - ook in rust - veel energie verbruikt. En bij een actieve leefstijl verbruikt je lichaam meer calorieën dan bij een zittend bestaan. Je verbrandt met verschillende sporten een verschillende hoeveelheid calorieën. Om toch wat getallen te noemen: een volwassen vrouw met een zittend beroep en weinig beweging in de vrije tijd heeft gemiddeld rond de 2.000 kilocalorieën per dag nodig. De energiebehoefte van een volwassen man met dezelfde inactieve leefstijl is circa 2.500 kilocalorieën per dag.

7. Wat gebeurt er met de calorieën die je binnenkrijgt?

Als je lichaam direct energie nodig heeft, dan gaan de calorieën meteen naar de organen die energie nodig hebben. Krijg je meer energie binnen dan je lichaam nodig heeft? Dan slaat het lichaam deze overtollige energie op als vet. Ook heeft het lichaam een kleine voorraad energie in de spieren en lever, in de vorm van glycogeen. De opgeslagen energie (glycogeen en vetweefsel) wordt gebruikt zodra er weer energie nodig is, bijvoorbeeld als je lang gaat sporten of een paar uur niets eet.

Auteur