zaterdag, 13 augustus 2022

Aankomen door ontstekingsremmer

Ik ben al een tijdje bezig met afvallen en was 9 kilo kwijt dankzij goede begeleiding. Sinds februari heb ik echter een ontsteking in mijn schouder. Hier slik ik nu al geruime tijd ibuprofen voor en inmiddels ben ik weer 5 kilogram aangekomen. Mijn vraag is of dit kan komen door de medicijnen? Kan ik met voeding de ontsteking ook afremmen?
Sandra

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Beste Sandra,

Zover ik weet kan een pijnstiller of ontstekingsremmer niet voor gewichtstoename zorgen. Mogelijk kan een arts of medisch specialist hier een beter antwoord op geven. Misschien ben je nu meer beperkt in de bewegingen door de pijn aan je schouder, en hierdoor minder actief. Hierdoor verbruik je minder energie en heb je eerder kans om weer aan te komen. Een diëtist kan goed naar je voedingspatroon kijken en je helpen bij het afvallen en/ of behouden van een gewenst gewicht.

Over het algemeen is een gezond en gevarieerd voedingspatroon het belangrijkste voor de gezondheid van je lichaam. Een gezond lichaam is het beste in staat om te vechten tegen de ontsteking. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat vette vis (zalm, makreel, haring) kan helpen tegen ontstekingen. Het advies is om in ieder geval een keer per week vette vis te eten.

Groet,
Suzan

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.