donderdag, 22 april 2021

'Actiefilms leiden tot overgewicht'

Spannende films kijken kan ervoor zorgen dat je aankomt. Ze zorgen ervoor dat je meer eet dan je in de gaten hebt. Dat blijkt uit onderzoek van Cornell University.

Televisie kijken wordt in verband gebracht met overgewicht vanwege de reclames voor ongezond voedsel en de zittende leefstijl die ermee gepaard gaat. Daarnaast leidt het je af, waardoor je niet merkt hoeveel je eet.

De onderzoekers waren benieuwd of het iets uitmaakt naar wat voor programma je kijkt. Ze volgden daarom 94 studenten die verschillende programma’s keken: een actiefilm of een programma waarin gasten één-op-één werden geïnterviewd. Ze kregen daarbij schaaltjes met chocola, koekjes, wortels of druiven voorgeschoteld.

Meer calorieën

Tijdens de film bleken de proefpersonen twee keer zo veel te eten (gemeten aan de hand van het gewicht van de etenswaren) als gedurende het interviewprogramma. Ze kregen bij de actiefilm 65 procent meer calorieën binnen. Bij mannen was het verschil groter dan bij vrouwen.

"Televisie kijken kan ertoe leiden dat afgeleide kijkers gedachteloos dooreten na het punt waarop je normaal zou stoppen met eten. Als je een programma kijkt dat heel erg afleidt, is het misschien het beste om maar niet te snacken", aldus de onderzoekers.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Bron(nen):