Afvallen en besparen in één

Het broekriemdieet

Getty Images

Veel Nederlanders kampen met wat extra kilo's en met de huidige economie blijft het ook kwakkelen. Sombere tijden dus? Dat hoeft niet. Met het broekriemdieet bespaar je geld én je raakt een paar kilo kwijt.

Het lijkt simpel: koop en eet minder, dan val je af en je bespaart geld. Maar: een hongerkuur werkt averechts. Het jojo-effect ligt op de loer en de verleiding van snelle, relatief dure snacks ligt op de loer. De truc is om juist niet op een houtje te bijten en toch aanzienlijk minder calorieën binnen te krijgen. Zo maak je gezonde keuzes voor je lijf en je portemonnee.

Overdag: veel voordelige vezels

Vezels zijn je beste vrienden als je gezonder wilt eten. Vezelrijke producten zoals fruit, groente en volkoren brood verzadigen goed. Bij het broekriem dieet is het simpel: je eet 's ochtends en ’s middags een vezelrijke maaltijd.

Bijvoorbeeld volkoren boterhammen met mager beleg of yoghurt met muesli en fruit. Appelstroop en ham zijn caloriearm en niet duur. De zuivel die je neemt (maximaal 400 ml per dag, bijvoorbeeld 1 mok en 1 bakje yoghurt) is mager of halfvol, dat is goedkoper en gezonder.

Je gaat niet meer de deur uit zonder 2 stuks fruit en een boterham in de tas. Je komt dan niet in de verleiding om onderweg geld uit te geven. Je zult aanzienlijk minder snacken en snoepen.

Fruit is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je geld wilt besparen. Maar als je eet met de seizoenen, hoeft fruit niet duur te zijn. In de herfst en winter koop je appels, peren en mandarijnen en in de zomer eet je aardbeien en ander zonnig fruit.

Warme maaltijd: minder vlees, meer peulvruchten

Door minder vlees te eten sla je vier vliegen in één klap. Het is 'groen', het is goedkoop en het scheelt (bijna altijd) calorieën en verzadigd (= verkeerd) vet. Je hebt niet meer dan 100 tot 120 gram vlees per dag nodig.

Peulvruchten zijn een prima vleesvervanger, want die leveren vezels, B-vitamines en ijzer. Er zijn heel veel heerlijke recepten op het internet te vinden, zoals linzensoepen, chili of mediterrane gerechten met kikkererwten.

Combineer eens een salade met brood en een hippe bonenspread. Die maak je zelf in de staafmixer van een blik kidney of zwarte bonen, citroensap, korianderpoeder, knoflook, paprikapoeder en zonnebloemolie. Experimenteer tot de spread helemaal naar jouw smaak is.

Gezond en goedkoop kant-en-klaar, kan dat?

Een bak lasagne voor een paar euro, daar kun je toch niet tegenop koken? Jawel. Kook voortaan vaker dubbel en creëer zo in de diepvries je eigen kant-en-klaar schap. Bijvoorbeeld stamppot met veel groente.

Kies bouillon en wat halfvolle melk om hem smeuïg te maken. Vervang spek en worst door magere vleessoorten, zoals kip of ham. Vries de helft in. Bij het broekriem dieet is het essentieel dat je een noodvoorraad gezond, lekker eten in huis hebt, voor als je geen zin hebt om te koken. Juist op die momenten is snel, slecht en prijzig aantrekkelijk.

Kom in beweging

Van zelf je groente snijden tot naar de supermarkt fietsen, actiever worden en bezuinigen gaan vaak hand in hand. Neem je dag onder de loep en schrijf de momenten op wanneer je best wat meer in beweging had kunnen komen.

Laat de auto vaker staan. Op internet kun je hardloopschema's downloaden waarmee je je goede voornemens voor het nieuwe jaar kunt waarmaken voor de prijs van een paar goede loopschoenen. Een sportschoolabonnement is dan niet nodig.

Tips

Tot slot nog een paar tips:

  • Neem één keer per week een haring of een broodje makreel of zalm. Vis uit blik of uit de diepvries is vaak voordeliger dan vers en levert net zo goed gezonde visvetzuren.
  • Doe je boodschappen met beleid. Maak een lijstje en hou je eraan. Sla schappen met snacks en snoep gewoon over bij het boodschappen doen. Koop basisproducten die je zelf snijdt en verwerkt. En vooral: koop niet meer dan je nodig hebt!
  • Drank kan ongemerkt een behoorlijke calorieënleverancier en kostenpost zijn. Drink vooral water uit de kraan en koffie en thee.
Auteur 
  • Heleen Ronner