donderdag, 17 juni 2021

Afvallen goed na diagnose diabetes

Mensen die in de anderhalf jaar na hun diagnose van diabetes type 2 afvallen, hebben daar jaren later nog voordeel van. Ook als ze daarna weer aankomen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.

De onderzoekers volgden vier jaar lang 2500 volwassenen met diabetes type 2. Ze ontdekten dat degenen die binnen anderhalf jaar na de diagnose gewicht kwijt raakten, na 4 jaar twee keer zo vaak een betere bloeddruk en bloedsuikerwaarden hadden als de patiënten die niet afvielen.

Opmerkelijke uitkomst aan het onderzoek was dat het positieve effect ook nog doorwerkte als mensen weer aankwamen. Hierdoor is er minder kans op complicaties, zoals bijvoorbeeld schade aan bloedvaten en zenuwstelsel.

De resultaten gelden voor mensen die bij de diagnose te zwaar waren, maar er zijn ook mensen die diabetes type 2 krijgen zonder dat ze overgewicht hebben. De onderzoekers pleiten ervoor dat mensen met overgewicht zo snel mogelijk na de diagnose gewicht verliezen. Daar hebben ze veel baat bij.

Trefwoorden:
Bron(nen):