Afvallen in groepsverband

Samen sta je sterker

Getty Images

Als enige de traktatie van een collega afslaan. Als enige rauwkost in plaats van saucijzenbroodjes. Om af te vallen moet je beschikken over een ijzeren wilskracht. Wat zou het dan fijn zijn als je het samen kunt doen. Want samen sta je sterker.

Motivatie en inspiratie. Slanke recepten. Tips om toch uit eten te kunnen. Als je bij een afslankclub gaat, hoef je het niet allemaal zelf uit te vinden. Weight Watchers - tegenwoordig WW - is natuurlijk een bekend voorbeeld, maar in elke plaats zijn er wel initiatieven om met een groep mensen de strijd tegen het overgewicht aan te gaan. Iedere week is er een bijeenkomst waar je voorlichting krijgt en wordt gemotiveerd om het vol te houden.

Billen bloot

Grote voordeel – of nadeel zoals je wilt – van een gezamenlijke dieetclub is het openbare weegmoment. Wil je zelf nog wel eens smokkelen, hier moet je echt met de billen bloot. Dus denk je wel twee keer na voordat je aan die reep chocola begint. En dat werkt.

Online afvallen

Geen tijd om iedere week een avond bij elkaar te komen? Tegenwoordig hoef je er zelfs de deur niet voor uit. Tik ‘samen afvallen’ in op Google en de online afslankclubs en forums vliegen je om de oren. Ook Weight Watchers heeft een online variant. Het principe blijft hetzelfde: je krijgt tips over goede voeding en beweging en je kunt elkaar online motiveren als het even tegen zit. Alleen dat wegen moet je zelf doen.

Weg met de droppot

Maar je hoeft niet eens voor afvallen in clubverband te kiezen. Je kunt ook samen met collega’s of vrienden afspreken om gezamenlijk af te gaan vallen. Krijg je de neiging om op kantoor een graai in de droppot te doen of bij de buurtbarbecue een half stokbrood naar binnen te werken, dan is er altijd iemand die je op de vingers tikt. Of nog beter, die gewoon de droppot weghaalt. Want hoe minder verleidingen, hoe beter jullie het volhouden.

Succes inspireert

Het succes van samen afvallen komt niet uit de lucht vallen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat afvallen beter lukt in teamverband. "Mensen om ons heen zijn van invloed op ons gedrag en onze gezonde gewoontes", zegt onderzoeker Tricia Leahey. "Het kan nuttig zijn als een stel vrienden samen probeert af te vallen, gezonde keuzes maakt en elkaar verantwoordelijk houdt voor die keuzes." Teamgenoten kunnen elkaar motiveren om op koers te blijven. "Als iemand het echt goed doet, kan dit van invloed zijn op de hele groep", aldus Leahey.

Valkuil

Hier zit meteen de valkuil van samen afvallen: als het even tegenzit, kan dat ook van invloed zijn op de hele groep. Samen met je buurvrouw stiekem aan de stroopwafels. Een weekje overslaan omdat je aangekomen bent en geen zin hebt in commentaar. Want zoals je elkaar kunt motiveren, zo kun je elkaar ook demotiveren. En reken maar dat die ander het fijn vindt als het afvallen bij jou ook niet lukt. Dat voelt toch minder mislukt.

Alleen sterk!

De moraal van dit verhaal is dan ook: samen sta je sterk, maar vergeet niet dat je het uiteindelijk toch alleen moet doen!
 

 

Auteur 
  • Linda Kattekamp