maandag, 4 juli 2022

Boekrecensie: Gezonde taarten

Als je de Levensstijl Methode volgt – of gezond wilt eten – mag je dan af en toe nog snoepen? Gelukkig wel. Speciaal voor volgers van de Levensstijl Methode schreef Asja Tsachigova een nieuw boek met recepten voor taart, cake en koekjes. Een kookboek dat ook handig is als je geen lactose of gluten verdraagt. Of als je gewoon graag lekkere taartjes bakt.
Aantal pagina's:
0

Asja Tsachigova bracht in 2012 de Levensstijl Methode uit. Ze schreef dit boek nadat ze op haar 21e ongeneeslijk ziek werd. Ze realiseerde zich toen dat altijd heel ongezond gegeten had, verdiepte zich in voeding en gezondheid en volgde bovendien een opleiding tot voedingsdeskundige. Ze veranderde haar eetgewoontes rigoureus. Zo bakte ze nooit meer taarten, terwijl ze dat voorheen juist zo graag deed.

Van lezers van de Levensstijl Methode kreeg Asja steeds vaker de vraag of ze geen recepten had voor een lekkere, gezonde taart die in haar methode past. Ze sloeg aan het bakken en uitproberen. Met als resultaat dit nieuwe boek, Gezonde taarten. Tsachigova schreef het samen met Timothea Berghuys.

Gezond, gluten- en lactosevrij

Gezonde taarten staat vol gezonde recepten voor taarten, cakes, gebakjes en koekjes. Het unieke is dat je al deze zoetigheid zonder geraffineerde suikers, zonder melk en zonder bloem kunt maken. Bij elk recept is bovendien met een icoontje aangegeven of het sowieso lactose- en/of glutenvrij is. Zo niet, dan wordt uitgelegd hoe je er een lactosevrije of glutenvrije versie van maakt.

De Levensstijl Methode gaat ervan uit dat er goede en slechte voedselcombinaties bestaan. Eet je de juiste combinaties, dan kun je afvallen en voel je je gezonder. Zo kun je volgens Asja beter niet tegelijk koolhydraten en eiwitten eten. Niet alle taarten bestaan uit de perfecte combinatie van ingrediënten. Daarom is bij elk recept met groen, geel of rood aangegeven of het een goede, gemiddelde of slechte combinatie van ingrediënten heeft. Zo weet je welke cakes en koekjes goed bij de Levensstijl Methode passen en welke wat minder.

Asja geeft ook een overzicht van alternatieven voor producten die volgens haar ongezond zijn. Zo vervangt ze suiker door honing en appelstroop en gebruikt ze liever spelt-, boekweit- of amandelmeel dan bloem.

Heerlijke recepten

Wat voor lekkers staat er zoal in Gezonde taarten? Verschillende chocoladetaarten, taarten met fruit zoals een abrikozen-, limoen- en frambozenkwarktaart. En kleine cakejes, bijvoorbeeld aardbeiencupcakes en bananen- en appel-kaneelcupcakes. Ook een cheesecake, baklava, arretjescake, ontbijtkoek en soesjes ontbreken niet. Asja vertelt ook hoe je een aantal hartige taarten en gebakjes maakt.

Naast recepten voor heerlijke taarten, cakes, gebakjes en koekjes, vind je in Gezonde taarten ook bak- en decoreertips en recepten voor bijvoorbeeld verschillende glazuren, marsepein en botercrème die passen in de Levensstijl Methode.