Boekrecensie: Het normale dieet

Maak je niet dik

Getty Images

Wil je een paar kilo kwijt, maar zie jij door alle dieetgoeroes en diëten het bos niet meer? Heb je geen idee meer of je nu wel of geen gluten moet eten, hoe het nu precies zit met zuivel en of suiker nu daadwerkelijk zo'n boosdoener is? Misschien is het boek 'Het normale dieet' dan iets voor jou. Dit grijpt terug op het klassieke inzicht 'neem minder energie in dan je gebruikt'. Een boek met een klein beetje theorie, maar vooral heel veel tips, adviezen en praktische handvatten.

Foodblogger en voedingscoach Esmee Köhler is dol op eten, maar ook ervaringsdeskundige. Als kind zag ze al hoe haar moeder worstelde met allerlei diëten en na haar studententijd moest ook zij er echt aan geloven. Ze begon met een stevig crashdieet en de kilo’s vlogen eraf. Dit was echter geen leefstijl die zij lang vol kon houden.

En dus ging ze op zoek naar blijvend succes, maar wel op een normale manier. Een nuchtere insteek. Köhler ontwikkelde het normale dieet en viel blijvend 15 kilogram af. Nu wil ze met haar boek haar ervaring delen en mensen inspireren. Het is volgens haar mogelijk om op een gezonde en simpele manier gewicht te verliezen en eraf te houden: "Als ik - een jongedame die toch wel bijzonder van lekker eten houdt - dat kan, kan iedereen het."

Normaal doen

Toch moeten we beginnen met slecht nieuws: Het normale dieet is geen wondermiddel. Het vraagt wel degelijk iets van je: je moet ervoor zorgen dat de balans tussen je calorie-inname en -verbruik goed is. En daarvoor is het volgens Köhler niet nodig om bepaalde voedselgroepen te elimineren. Het gaat om de juiste combinatie van brandstoffen. "Eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen: we hebben ze allemaal nodig om de motor te laten draaien."

Dat klinkt allemaal heel logisch, maar hoe breng je dit dan in de praktijk? In vijf hoofdstukken bespreekt Köhler vijf richtlijnen. Van bewustwording (1), portiegroottes (2) en calorieën (3) naar variëren (4) en bewegen (5). In de hoofdstukken vind je soms opdrachten, maar vooral veel hele concrete tips. Bijvoorbeeld wachten tot je lichaam het signaal geeft dat het tijd is voor een maaltijd. Of nooit direct uit afhaalbakjes eten, want in die bakjes zit echt hele grote hoeveelheden eten.

Lekker praktisch

Het boek leest als een trein. De theorie wordt afgewisseld met ervaringen, juist daardoor komt het nooit belerend over. Veel van de informatie is logisch en zeker niet allemaal nieuw, maar het is fijn dat het allemaal bij elkaar is verzameld. Zeker met deze praktische insteek.
 
Leuk is ook de supermarktsafari. Köhler maakt in de supermarkt zelf tegenwoordig heel andere keuzes dan een aantal jaar geleden. Ze neemt je op een grappige maar leerzame manier aan de hand door de supermarkt. Belangrijk is daarbij natuurlijk allereerst dat je nooit met een lege maag boodschappen moet gaan doen. En wist je dat in de buitenste cirkel van de supermarkt zich vaak de gezondste producten bevinden?

Tot slot

Het laatste deel van het boek bestaat uit nog een lading extra tips en een aantal recepten voor verschillende momenten van de dag. De gerechten zijn lekker en maakbaar, maar vormen natuurlijk slechts een basis. Daarna moet je toch echt zelf aan de slag. En dat zal heus niet altijd even gemakkelijk zijn.

Köhler geeft zelf ook aan dat het ontwikkelen van een gezonde leefstijl erg moeilijk was, maar het was voor haar wel nodig. En als dat voor jou geldt, kan Het normale dieet je zeker helpen. Het kost energie en wilskracht om je leefstijl te veranderen. De tips en vrolijke toon in dit boek geven je in ieder geval een flinke steun in de rug.

Esmee Köhler is foodblogger en voedingscoach. Een aantal jaar geleden viel zijn 15 kilo af - en de kilo's bleven weg. Ze wilde laten zien dat het ander kan, gezonder. Door onderzoek kwam zij steeds meer tot de conclusie dat een 'normale' aanpak het beste werkt. En zo onstond het normale dieet.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland