Calorieën tellen

Kies het juiste product

Getty Images

Steeds meer mensen kijken voor de aankoop van een nieuw product in de supermarkt even op het etiket. Hiermee bepalen ze of het gezond is. Maar waar moet je eigenlijk op letten?

Op een etiket staan de volgende voedingsstoffen vaak genoemd: kcal (calorieën)/kj (kilojoule), eiwit, koolhydraten en vetten. Soms staat er nog wat extra informatie op, bijvoorbeeld vezels, natrium (een onderdeel van keukenzout oftewel natriumchloride), bepaalde vitamines of mineralen en verzadigde vetten.

Calorieën berekenen

Over het algemeen wordt de term 'calorie' het meest gebruikt. Kilojoule is niets anders dan een calorie x 4,2. Het is dus alleen een andere berekeningswijze. Reken maar eens uit!

Calorieën worden altijd aangegeven per 100 gram of milliliter (tenzij anders aangegeven). Dit kan soms best verwarrend zijn. Want één koekje weegt geen 100 gram, maar tussen de 5-60 gram. En een glas melk is ook geen 100 ml, maar tussen de 150-200 ml. Soms wordt dit er wel bij vermeld.

Eiwitten leveren 4 calorieën (kcal) per gram, koolhydraten ook 4 kcal en vetten 9 kcal per gram. Als je dit bij elkaar optelt, krijg je de hoeveelheid calorieën.

Bij vetten wordt vaak een onderscheid gemaakt in verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn slechte vetten, die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Een product met minder verzadigde en meer onverzadigde vetten, is dus beter.

Maar ze leveren beiden evenveel calorieën. Je valt dus niet af door meer onverzadigde vetten te eten. Soms staan er zelfs transvetten bij. Deze vallen ook onder de 'slechte' vetten.

Keuze tijdens het winkelen

Het is onmogelijk om alle calorieën van alle producten uit je hoofd te leren. Daarom is het ook erg moeilijk om te bepalen of een product goed is of niet. Dit kun je oplossen door het ergens anders mee te vergelijken, waarvan je wel weet of het goed is.

Je ziet in de winkel bijvoorbeeld een pak volle chocolademelk staan en wil dit eens meenemen ter afwisseling van een pak halfvolle melk. Op de halfvolle melk staat 47 kcal per 100 ml. Op de volle chocolademelk staat 89 kcal per 100 ml. Dit is dus veel meer. Maar een pak light chocolademelk bevat maar 53 kcal per 100 ml en is dus wel een geschikte vervanger.

Let vooral op de verzadigde vetten en kies bij voorkeur een product dat zo min mogelijk verzadigde vetten bevat. Zo wordt het kiezen dus een stuk makkelijker. Maar een beetje gezond verstand tijdens het winkelen is natuurlijk ook belangrijk.