Consumentenbond pleit voor invoering Nutri-Score

Getty Images

De Consumentenbond pleit voor invoering van de Nutri-Score in Nederland. Om te laten zien dat dit voedselkeuzelogo werkt, heeft de bond 50 tussendoortjes van dit logo voorzien. Het maakt de keuze voor een gezonde keuze veel makkelijker.

Nutriscore deelt producten in van A (gezond) tot E (ongezond). In een oogopslag is duidelijk hoe (on)gezond een tussendoortje is. Slechts een vijfde scoort (zeer) goed.

Veel gezond ogende tussendoortjes - zoals mueslirepen, havermoutrepen en pindakaasrepen - bevatten in werkelijkheid veel suiker en/of verzadigd vet. Zo krijgen bijvoorbeeld rijstwafels met yoghurt, net als Mars en KitKat, een E. Het laagje yoghurt bevat bijna vier suikerklontjes en acht gram verzadigd vet.

In andere landen wordt er al wel gewerkt met het systeem en daar werkt het goed. In het Preventieakkoord is vastgelegd dat er in 2020 een nieuw voedselkeuzelogo komt. De Consumentenbond vindt Nutriscore het beste voedselkeuzelogo dat er nu is en roept de overheid op om alle stappen te zetten die nodig zijn om Nutri-Score ook in Nederland in te voeren.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond