woensdag, 3 maart 2021

Darmbacterie verkleint effecten van obesitas en diabetes

Een behandeling met een darmbacterie stopt de verdere ontwikkeling en de effecten van obesitas en diabetes type 2. Althans, bij zwaarlijvige muizen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Leuven en Wageningen University.

In experimenten met obese muizen wisten de onderzoekers bij muizen de verdere ontwikkeling van obesitas en diabetes type 2 te stoppen. Daarvoor kregen de muizen een aparte behandeling met de eerder in Wageningen ontdekte darmbacterie Akkermansia muciniphila.

Ziekten stoppen

De levende vorm van Akkermansia blijkt de effecten die met obesitas en diabetes samenhangen te verminderen, zo stelde de Leuvense groep vast. Maar de teams constateerden ook dat Akkermansia na pasteurisatie – verhitten tot 70 graden Celsius – bij muizen in staat is de ziekten te stoppen. De pasteurisatie vond plaats in een poging de bacterie inactief te maken, maar zonder deze of haar eigenschappen te vernietigen. De geïnactiveerde bacterie bleek echter nog steeds effectief in de strijd tegen de ziekten.

"Een complete verrassing", zegt Willem de Vos. "Sterker, na pasteurisatie bleek de bacterie deels actiever, zodat ze niet alleen in staat is obesitas en diabetes terug te dringen, maar ook om die aandoeningen te voorkomen."

Remmend effect op ontstekingen

De werking van Akkermansia berust met name op het remmend effect op ontstekingen in de darm, zoals een blinde darmontsteking of het chronische prikkelbaredarmsyndroom. De darmbacterie wordt nu in Brussel getest op toepasbaarheid bij mensen met obesitas en diabetes. De resultaten worden nog verwacht, maar het eerste klinisch onderzoek naar de veiligheid van de toediening van de darmbacterie in de inactiveerde vorm is positief.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Nature Medicine.