dinsdag, 11 mei 2021

Diëtist fors minder bezocht

UTRECHT - In het eerste kwartaal van 2012 gingen 28 procent minder mensen naar de diëtist dan vorig jaar. Dit komt doordat de diëtist nog maar beperkt vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

De mensen die nog wel komen, krijgen minder diëtistische zorg. In totaal leverden de diëtisten gemiddeld 39 procent minder uren zorg.

Sinds 1 januari 2012 wordt dieetadvies alleen nog vanuit de basisverzekering vergoed voor mensen met diabetes, chronische longziekten of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

De eerste effecten van de verminderde vergoeding van dieetadvisering zijn al zichtbaar. Volgens NIVEL-programmaleider Cindy Veenhof is het belangrijk om in de gaten te houden of de dalende trend zich voortzet.

"Het lijkt erop dat de mensen die wegblijven geen aanvullende verzekering hebben waarin dieetadvisering is opgenomen. Of ze zijn niet bereid of in staat voor diëtistische zorg te betalen. Hierdoor bestaat de kans dat zij hun voeding en leefstijl niet aanpassen en op den duur complexere gezondheidsproblemen krijgen", aldus Veenhof.

Trefwoorden:
Bron(nen):