maandag, 15 augustus 2022

Een gezond lentegewicht

Ga voor licht, fris en vers

Nu de lente is begonnen komt de zomerse kleding weer uit de kast. Vrolijke kleuren, dunne stoffen en blote armen. Maar dat zorgt ervoor dat de extra pondjes die je in de winter verzameld hebt ook weer beter zichtbaar zijn. Tijd dus om voor een gezond lentegewicht te gaan.

Gezond eten, meer bewegen, voldoende slapen. Je wilt meer energie en minder gewicht. De lente kan je daarbij helpen. Door gebruik te maken van de lente met behulp van deze tips zul je zien dat het veel makkelijker gaat.

Eet vers en licht

De winter ligt achter ons dus de stevige winterkost is niet meer noodzakelijk. Ga voor frisse en lichte recepten zoals een salade. Eet vooral veel groenten en fruit en probeer daarbij te variëren. Door voor veel verschillende kleuren te kiezen heb je niet alleen een feestelijk bord, je krijgt ook veel verschillende vitaminen en mineralen binnen.

Gezonde tussendoortjes

In de winter gaat snoepen vaak gemakkelijk. Lekker warm, binnen op de bank, grijp je al snel naar een zak chips, een lekkere koek of een flinke chocoladereep. Probeer met de verandering van het seizoen ook je tussendoortjes aan te passen. De keuze in vers fruit wordt weer groter, maar ook veel rauwe groenten zijn een prima slank tussendoortje.

Drink veel water

Veel water drinken gaat makkelijker als het mooier weer is, dus maak daar gebruik van. In de winter heb je waarschijnlijk meer frisdrank en alcohol gedronken: die bevatten ontzettend veel calorieën. Probeer suikerhoudende dranken en koolzuur te vermijden: ga vooral voor koffie, thee en water. Af en toe een zelfgemaakte smoothie mag ook. Maar het eten van een sinaasappel is door de vezels nog gezonder dan het drinken van zelfgeperste sinaasappelsap.

Detoxen

De lente is ook het ideale moment om jezelf te ontgiften, maar hiervoor hoef je jezelf echt niet te verhongeren. Eet meer fruit, groenten, drink meer water, en beperk je alcoholinname. Wees je bewust van wat je eet en drinkt en gebruik vooral seizoensproducten. Op die manier ben je gezond bezig, en krijg je nog wel voldoende calorieën binnen. Een thee- of sapkuur kan je lusteloos maken en het doel is juist om je energiek te voelen.

Buiten sporten

Bewegen is onvermijdelijk als je een paar kilo kwijt wilt. Maar dat is toch absoluut geen straf? De lente is het perfecte moment om buiten te sporten. Hardlopen, wandelen, skaten, tennissen, fietsen, touwtjespringen. Samen of alleen. Het weer wordt beter, het is langer licht, dus ook na werktijd kun je nog even je beweegmomentje pakken.

Probeer ook weer wat vaker de fiets te pakken, in plaats van de auto. Of neem in plaats van de bus, de benenwagen. Ook met het huishouden kan je flink wat calorieën verbranden. Met 20 minuten strijken verbrand je gemiddeld 100 calorieën. Met 20 minuten afwassen trouwens ook. Tijd dus voor de grote schoonmaak. Daarnaast is het de hoogste tijd om weer wat aan de tuin te doen: na een kwartier grasmaaien heb je alweer 100 calorieën verbrand.

Klaar voor de zomer?

Naarmate de zon zich vaker laat zien en het langer licht wordt, zul je zien dat het alleen maar makkelijker wordt. Daarbij hoor je vaak dat mensen bij warm weer minder honger hebben. En dat is helemaal niet zo gek.

Dit komt namelijk doordat tijdens de spijsvertering veel warmte wordt opgewekt. Van de drie voedingstoffen (eiwitten, vetten en koolhydraten) produceren eiwitten de meeste warmte. Daarom hebben de meeste mensen bij warm weer minder trek in vlees, vis en kaas. Hoe meer je in een keer eet, hoe warmer je het krijgt.

Trefwoorden: