dinsdag, 11 mei 2021

Een vijfde Nederlandse kinderen te dik

AMSTERDAM - Ruim een vijfde van de Nederlandse kinderen (22 procent) tussen de 10 tot 12 jaar is te dik. Dat blijkt uit een studie naar overgewicht bij kinderen in zeven Europese landen. Het onderzoek is donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS-ONE.

Overgewicht komt veel voor onder schoolkinderen in verschillende landen in Europa. De studie wijst uit dat de helft van de Griekse kinderen van 10 tot 12 jaar overgewicht heeft. Bij één op de vijf Griekse kinderen is er zelfs sprake van extreem overgewicht.

Het onderzoek onder schoolkinderen van 10 tot 12 jaar werd uitgevoerd in België, Griekenland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Slovenië en Spanje. Het werd gedaan in de lente van 2010 onder 3.398 jongens en 3.727 meisjes (minimaal duizend 10- tot 12-jarige kinderen per land).

Extreem overgewicht
In de onderzochte zeven landen heeft 30 procent van de kinderen overgewicht en is er bij 1 op de 10 kinderen sprake van extreem overgewicht. 22 procent van de Nederlandse kinderen lijdt aan overgewicht, 6 procent heeft extreem overgewicht. In Noorwegen werden de laagste percentages gemeten; 19 procent van de Noorse kinderen is te dik, 4 procent heeft extreem overgewicht.

Frisdrank
Het onderzoek toonde aan dat kinderen in Griekenland het minst sporten, kinderen in Griekenland en Hongarije het meest televisie kijken, kinderen in België het langst slapen, en kinderen in Nederland de grootste hoeveelheden frisdrank drinken (maar liefst 0.6 liter per dag).

Het team van onderzoekers uit 15 organisaties in Europa toonde aan dat de jongens gedurende de onderzochte periode over het algemeen dikker waren dan meisjes, meer televisie keken en meer frisdrank dronken. Meisjes deden echter minder aan sport. Kinderen van hoog opgeleide ouders waren slanker, behalve in Griekenland en Spanje.

Trefwoorden:
Bron(nen):