Eet jij wel eens stiekem?

Zo weersta je de verleiding

Getty Images

Eet jij wel eens stiekem? Dit doe je waarschijnlijk omdat je je schaamt voor andere mensen. Anderen mogen niet zien dat je iets ongezonds eet, zeker niet als je last hebt van overgewicht...

Over het algemeen wordt stiekem eten veroorzaakt door een gevoel van schaamte. Schaamte voor talloze dingen. Je kunt je bijvoorbeeld schamen omdat je het dieet niet goed kunt volhouden of omdat de omgeving niet mag zien dat je iets lekkers eet.

Honger

Een andere oorzaak van stiekem eten is de omgeving die je belemmert om voldoende te eten. Je bent op dieet, dus je wilt laten zien dat je dit goed kunt volhouden en heel goed minder kunt eten. Met als gevolg dat je na de maaltijd nog honger hebt en gaat snoepen. Maar omdat anderen natuurlijk niet mogen zien dat je zo vlak na de maaltijd alweer gaat eten, doe je dit stiekem.

Als je eenmaal bent begonnen met stiekem eten, kom je hier maar heel moeilijk weer van af. Stiekem eten zorgt vaak voor meer calorieën dan wanneer je in het openbaar eet. Als je iets ongezonds eet waar anderen bij zijn, dan weet je meestal heel goed dat je al drie koekjes hebt gepakt. Als je alleen bent, dan kan 'zomaar' het hele pak leeg zijn.

Doordat je stiekem eet, krijg je nog meer calorieën binnen dan wanneer je in het bijzijn van anderen iets lekkers zou nemen. Door stiekem te eten wordt je probleem meestal alleen maar groter. Door het gebrek aan controle loopt het gemakkelijk uit de hand.

Regelmatig eetpatroon

De weg terug is niet gemakkelijk. Je zult naar een regelmatig eetpatroon toe moeten werken en 'verboden' dingen eten waar anderen bij zijn.

Het is het belangrijkste dat je het bespreekbaar maakt. Wees eerlijk, hoe moeilijk dat ook is. Waarschijnlijk heeft je partner of familie ook al vaak gedacht: hoe kan het nou dat zij heel gezond eet en toch niet afvalt of zelfs aankomt? Als je eerlijk zegt dat je stiekem eet, dan verklaart dat heel veel. Je kunt dan samen een oplossing zoeken.

Het is nu eerst zaak om je gedrag af te leren. Dat is heel moeilijk, maar het moet wel. Probeer zo min mogelijk alleen te zijn, vraag ook of je partner hier rekening mee wil houden. Trek er regelmatig lekker op uit: ga naar buiten of spreek met iemand af. Zorg in ieder geval dat je niet alleen thuis bent met al die verleidingen.

Moet je wel binnen blijven, zorg dan ook voor afleiding. Doe huishoudelijke klusjes of zoek een leuke hobby waar je fanatiek mee aan de slag kunt. Je moet de eerste weken even heel streng zijn voor jezelf: nee is nee!

Breng vervolgens je eetpatroon in kaart. Hoogstwaarschijnlijk kom je tot de conclusie dat je veel te weinig eet bij je hoofdmaaltijden. Zorg ervoor dat je hoofdmaaltijden gezond worden en voldoende energie bevatten. Eet ook drie gezonde tussendoortjes, zodat je minder trek hebt en dus makkelijker de verleiding kunt weerstaan.

Je moet even een paar weken doorbijten, maar je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om niet meer stiekem te snoepen.

Auteur 
  • Willemijn Wissekerke