maandag, 18 oktober 2021

Frieteters presteren slechter op universiteit

Studenten die veel friet eten of gamen op doordeweekse dagen halen slechtere cijfers dan hun studiegenoten. Dat blijkt uit een onderzoek van Tom Deliens aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Uit het Belgische onderzoek, uitgevoerd bij 101 eerstejaarsstudenten aan de VUB, blijkt dat vooral mannelijke studenten en studenten met een ongezondere leefstijl minder goed presteren aan de universiteit.

Verband

De studie laat een verband zien tussen gewicht en gezondheid aan de ene kant en academische prestaties aan de andere kant. Het is het eerste Europese onderzoek naar de relatie tussen gezondheid en studieresultaten. Studenten die niet bij alle examens aanwezig waren, waren overwegend mannelijk en aten meer frieten dan hun medestudenten die wel alle examens deden.

Bij studenten die wel aanwezig waren, bleken de volgende zaken een slechte invloed te hebben op hun cijfers: lagere middelbare schoolcijfers, doordeweeks gamen, diëten, vaker een bezoek brengen aan het studentenrestaurant, een toename in gewicht, BMI, en tailleomtrek en een hogere friet-, frisdrank- en alcoholconsumptie.

Voor het onderzoek werden de studenten aan het begin van het eerste en het tweede semester gewogen en gemeten. Ook werd ze gevraagd bij het begin van het tweede semester om een online enquête in te vullen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het promoten van een gezonde leefstijl effect heeft op de studieresultaten van studenten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Nutritional Journal.

Bron(nen):