vrijdag, 28 januari 2022

Gezonde opties voor onderweg

Tips voor een dagje uit

Het buitenseizoen is weer begonnen, met wandeltochtjes, fietsroutes, festivals, dagjes naar het strand en aan de recreatieplas. Je hoeft dan niet te eten wat je toevallig tegenkomt. Gezonde opties voor onderweg!  

Niets is zo makkelijk mee te nemen als een volkoren stokbrood en wat smeersels. Hüttenkäse, tapenade, zachte kazen, je kent ze wel. Maar er is zoveel meer om op je broodje te doen. Neem je ook wel eens chutney, ajvar, of Japanse miso mee?

Zout

Wel eens iemand in een chipszak zien graaien met de uitroep: “Oef, ik zweet zoveel, ik moet het aanvullen met wat zout”? Maar in ons dagelijkse eten zit al zoveel zout, dit hoeft op een warme dag echt niet extra aangevuld te worden. Houd het dus bij een klein zakje als je zin hebt in chips.

Neem liever een flesje kraanwater mee, dan pakjes appelsap of blikjes fris. Mis je de smaakjes van sap en fris? Geef je water een smaakboost met schijfjes komkommer, ijsblokjes gemaakt van fruitsap, bevroren fruit of verse aardbei, bessen, meloen, perzik. Je houdt het koel in een thermoskan.

Ouderwetse boterhammen

Tegenwoordig kun je op elke straathoek eten kopen, waardoor je sneller geneigd bent om de voordeur achter je dicht te trekken zonder een eetplan. Smeer wat lekkere, ouderwetse boterhammen, maak een pastasalade en neem vooral een fles water mee, zodat je wat kan eten en drinken als jij dat wilt.

Natuurlijk, een dagje uit mag gevierd worden. Maar als je een seizoenskaart op het buitenbad hebt of vaker per week met je kinderen naar het park gaat, dan kan dat wat te gortig worden. Laat zien dat de aanwezigheid van een patatkraam of ijskar niet wil zeggen dat je er dan ook wat móet kopen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.

Trefwoorden: