Groene koffie: hét afslankmiddel?

GCA in de strijd tegen de kilo's

Groene koffie
Getty Images

Groene koffie: volgens vele websites, verkopers en de bekende Turks-Amerikaanse hartchirurg dr. Oz hét afslankmiddel. Maar helpen deze producten, capsules of poeders echt om die overtollige kilo’s te verbranden?

Bij het plukken hebben koffiebonen van nature een grijsgroene kleur. Tijdens het branden kleuren ze donkerbruin tot zwart. Daarbij treedt een chemisch proces op waarbij meer dan 800 verschillende componenten samen de smaak en geur aan koffie geven. Je zou dan ook verwachten dat dit de basis is voor de groene koffie (green coffee) die zo populair is.  

De groene koffie die te koop is, heeft echter meestal weinig met die groene bonen te maken. Het is vaak een mengsel van groene thee met allerlei extracten, al dan niet in capsules of poeders. En die extracten zouden helpen bij het afvallen: stofjes als ginseng, groene thee-extract, guarana en natuurlijk groene koffie-extract.

Groene koffie-extract: GCA

In de groene koffie producten, capsules of poeders gaat het vooral om de stof chlorogeenzuur (GCA). Dit extract uit groene koffiebonen gaat bij het branden juist verloren. GCA is ook bekend onder de naam Svetol. Het wordt onder die naam onder andere aan groene koffie capsules toegevoegd. Hiermee is onderzoek gedaan bij 50 vrijwilligers waarbij de proefpersonen zonder aanpassing van hun eet- en leefpatroon minimaal 5 kilogram afvielen. Het meest recente onderzoek (2014) laat zien dat het de vetverbranding kan stimuleren. Ook onderzoek uit 2012 laat zien dat GCA een effectief middel kan zijn om mensen te laten afvallen. Maar dit onderzoek is uitgevoerd onder slechts 16 mensen, waarvan 8 mensen het extract gebruikten.

Dr. Oz

De populaire Amerikaanse dr. Oz show heeft in 2012 ook een onderzoek gedaan onder 100 vrouwen. Hieruit bleek dat vrouwen die dagelijks het GCA gebruikten twee keer zoveel gewicht kwijtraakten als de vrouwen in de placebogroep. Geen wonder dat groene koffie zo extreem populair is in de Verenigde Staten.

Te vroeg voor harde uitspraken

In een onderzoek dat een jaar eerder is gepubliceerd (2011), is gekeken naar de resultaten van vijf verschillende onderzoeken naar de werking van groene koffie extract. De voorzichtige conclusie was: de resultaten zijn hoopvol, maar het is nog te vroeg om harde uitspraken te doen. Van cafeïne in koffie wordt overigens ook wel beweerd dat het helpt bij afvallen, maar daar is ook nog steeds te weinig bewijs voor. Het kan dus nog wel even duren voordat de wetenschappers consensus hebben bereikt over dit onderwerp.

Puur

Ga jij liever voor puur en wil je groene koffie uitproberen, maar liever geen supplementen of extracten gebruiken? Dan kun je in koffiespeciaalzaken of online ook ongebrande koffiebonen, oftewel rauwe koffiebonen kopen en daarvan koffie zetten. Deze bevatten de GCA die normaliter bij het branden verloren gaat. De smaak en geur zullen wel even wennen zijn.

Gezondheidsvoordelen

Van GCA zijn meer gezondheidsvoordelen bekend. Het is een antioxidant dat het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verlaagt. Ook kan het mogelijk ontstekingsremmend werken en helpen beschermen tegen tandbederf.

Afslankmiddel?

Op basis van de huidige kennis, is nog niet te zeggen dat groene koffie (extract) hét afslankmiddel is. Je zult er in ieder geval niet sneller van afvallen als je je leefstijl niet aanpast. Het zou wel een hulpmiddel kunnen zijn ter ondersteuning van je energiebalans. Daarom blijft de boodschap de bekende: gezond en gevarieerd eten met veel groenten en fruit met voldoende beweging is de basis voor een gezond gewicht en een goede gezondheid in het algemeen.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Dr. Oz