donderdag, 22 april 2021

'Helft jonge vrouwen liegt over gewicht'

Een kwart van de vrouwen gaat met tegenzin op de weegschaal. De helft liegt ook wel eens over haar gewicht. Dat blijkt uit onderzoek van Viva onder 610 jonge Nederlandse vrouwen.

Twee derde van de ondervraagde vrouwen vindt zichzelf te zwaar en bijna een kwart blijkt altijd zwaarder te zijn dan ze dacht. Een kwart van de vrouwen vindt het dan ook verschrikkelijk om zichzelf te wegen en bijna één op de tien vindt het zelfs eng. 37 procent wil dan ook absoluut alleen zijn als ze zich weegt.

90 procent van de vrouwen heeft een weegschaal in huis, waarvan 20 procent er een heeft die alles meet: van vetpercentage tot vochtgehalte. Van de vrouwen staat 30 procent dagelijks op de weegschaal, 40 procent wekelijks en 17 procent maandelijks.

Weegschaalritueel

De meeste vrouwen blijken een vast weegschaalritueel te hebben. Bijna de helft gaat eerst naar de wc voor het wegen en gaat daarna naakt op de weegschaal staan. Zo'n 40 procent van de ondervraagde vrouwen houdt het ondergoed aan. Ongeveer 60 procent van de vrouwen heeft zich voorgenomen voor om in het nieuwe jaar af te vallen. Slechts 1 procent doet in 2015 de weegschaal de deur uit. 14 procent wil graag stoppen met steeds op de weegschaal te staan, maar durft dat niet.

Bron(nen):
  • Viva