zondag, 14 augustus 2022

Het EGA-dieet

Kilo's kwijt met Hollandse kost

Afvallen zonder veel moeite? Met het EGA-dieet is het mogelijk. Niets moeilijke recepten en bereidingswijzen, maar gewoon eten wat de pot schaft. Alleen niet te veel. Met drie gezonde maaltijden per dag viel de bedenkster maar liefst 50 kilo af.

Al meer dan 25 jaar zijn we in Nederland bekend met het EGA-dieet. Geen spectaculaire nieuwe rage uit de Verenigde Staten met geheimzinnige afslankproducten, maar een echt oer-Hollands recept. En dus zijn aardappelen, groenten, vlees, vis en brood gewoon toegestaan. Niet voor niets adviseren artsen en internisten mensen met 'voedingsproblemen' al jaren het EGA-dieet.

50 kilo kwijt

Oprichter en directeur Annie Disseldorp van EGA Nederland (wat overigens geen speciale betekenis heeft) heeft het afslankprogramma vanuit haar eigen ervaring ontwikkeld. Ze kampte met een aanzienlijk overgewicht tot ze 25 jaar geleden besloot het roer radicaal om te gooien. Op basis van uitsluitend gezond voedsel viel ze meer dan 50 kilo af. Zoals ze zelf zegt: "Het leidde tot een gezonder leven, een beter uiterlijk en beslist niet onbelangrijk: meer zelfvertrouwen."

Sinds ze zelf de strijd tegen de weegschaal heeft gewonnen, begeleidt ze mensen die ook van hun overgewicht af willen of mensen die juist moeten aankomen. Op meer dan 700 plekken in ons land geven EGA-consulenten cursussen. De consulenten worden opgeleid door deskundige artsen en diëtisten.

De EGA Eetwijzer

Volgens EGA consulenten draait het allemaal om de dagelijkse maaltijdsamenstellingen en hoeveelheden. Uithongeren werkt averechts, juist gewoon drie maaltijden per dag eten zorgt ervoor dat je stofwisseling op peil blijft. Voorwaarde is wel dat wát je eet gezond is. Daarbij kan de EGA Eetwijzer helpen.

De EGA Eetwijzer is een handige folder die aangeeft wat wel en niet onder het 'dieetvoedsel' valt. Dieetvoedsel is eigenlijk geen goede benaming, want zoals gezegd staan aardappelen, rijst, groenten, vlees en brood gewoon op het menu. Je kunt dus elke dag mee-eten met je partner of gezin, zolang je je maar aan de hoeveelheden houdt.

Inmiddels heeft EGA Nederland al twee receptenboeken uitgebracht. En daarin kun je lezen dat je best af en toe mag 'zondigen' met producten die eigenlijk als vet worden gezien. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eiersalade, waar je mayonaise aan moet toevoegen. Zolang je gevarieerd eet en dit soort ingrediënten niet elke dag gebruikt, val je gegarandeerd af (aldus consulenten). Tot wel 2 tot 3 pond per week.

Hoe te beginnen?

Klinkt het EGA-dieet je als muziek in de oren? Dan kun je je inschrijven bij een EGA-centrum bij jou in de buurt of via de website van EGA Nederland. Je betaalt dan eenmalig 10 euro inschrijfgeld en per maand de helft voor persoonlijke begeleiding. Je woont één keer week of één keer per maand een cursus bij.

De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen.