Het rauwdieet

Rauw eten om af te vallen

Getty Images

Rauw, rauw en nog eens rauw. Dat is het credo van het rauwdieet. Door eten niet te koken laat je volgens de aanhangers alle enzymen en vitamines in tact. Dit dieet staat niet alleen in het teken van afvallen. De filosofie erachter is dat je het contact met de natuur herstelt.

Wat houdt het in?

Het rauwdieet schrijft voor dat je al je voedsel rauw of gedroogd opeet. De maximale temperatuur waarop het mag worden bereid, is 40 graden Celsius. Daarnaast is het rauwdieet veganistisch. Het kent geen vlees, vis en zuivel. Vooral fruit, noten, granen, bonen, groentes en zeewier staan op het menu.

Het rauwdieet is over komen waaien uit de Verenigde Staten. New York kent verschillende restaurants die rauw voedsel serveren. Internetbedrijf 'Nature's First Law' verkoopt online rauwproducten in alle soorten en maten.

Ook zijn er diverse forums in de lucht. Hierop wisselen rauwaanhangers gerechten uit en helpen ze elkaar bij moeilijkheden. Een simpel dieet is het namelijk niet.

Hoe werkt het?

Het koken van voedsel vernietigt volgens de aanhangers belangrijke stoffen, zoals enzymen en vitamines. Door het rauw te eten, blijven deze stoffen in tact. Nu maakt het lichaam ook zelf enzymen aan, maar een extra voorraadje is volgens de rauwbeweging wenselijk. Rauw eten zorgt voor rijker voedsel en meer energie.

Voor veel aanhangers is het rauwdieet meer dan een dieet. Het is een manier om (weer) in contact te komen met de natuur. Het koken van voedsel, zo zegt de beweging, is onnatuurlijk. Sterker nog, het veroorzaakte de menselijke val uit het paradijs. Vroeger kookten mensen hun voedsel toch ook niet? Bovendien komen bij koken giftige stoffen vrij.

Voor- en nadelen

Rauw eten kent een aantal voordelen, zoals gewichtsverlies, minder kans op hart- en vaatziekten en een betere huid. Ook wordt rauw eten beter verteerd en voel je je energieker. Volgens forumbezoekers heb je minder last van depressies en stemmingswisselingen. Bovendien zijn de maaltijden snel te bereiden.

Nadelen zijn er echter ook. Zo zijn de genoemde gezondheidsvoordelen volgens het Voedingscentrum niet bewezen. Tijdens het rauwdieet kun je last krijgen van verschillende kwalen.

Voorbeelden zijn tanderosie, ondergewicht, het uitblijven van de menstruatie en groeistoornissen (bij kinderen). Bovendien kan het tekorten opleveren, onder meer aan verzadigde vetten, proteïne, calcium, cholesterol, vitamine B12, fosfor, zout en ijzer.

De enzymtheorie die de rauwbeweging aanhangt, moet je met een korreltje zout nemen. Het lichaam heeft geen extra enzymen nodig; deze maakt het zelf aan. Bovendien is alles rauw eten niet zo gezond als wordt beweerd.

Op onverhitte groenten kunnen makkelijk bacteriën groeien. Dit kan darmproblemen en mogelijk zelfs miskramen tot gevolg hebben. Sommige bonen, dierlijke producten en peulvruchten moet je volgens hoogleraar levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel nu eenmaal verhitten.

Voor wie geschikt?

Het rauwdieet is niet voor iedereen weggelegd. Door het ongebruikelijke eetpatroon is het moeilijk vol te houden. Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met botontkalking of bloedarmoede kunnen er beter niet aan beginnen.

Ook doe je er goed aan niet te fanatiek aan het dieet te beginnen. Ga niet direct voor 100 procent op rauw voedsel over. Je lichaam moet wennen aan het gemis van voedingsstoffen die je eerder wel at.

De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen.

Auteur