maandag, 8 augustus 2022

Het Sirtfood dieet van Adele: nieuw wonderdieet?

Net zo slank als de sterren

De zangeres Adele is flink afgevallen en zij zegt dat dit te danken is aan het 'Sirtfood dieet'. Onlangs is er ook een boek over dit dieet verschenen in het Nederlands. Is het echt een nieuw wonderdieet?

Achter de term 'sirtfoods' zit best een ingewikkeld verhaal. Het zijn voedingsmiddelen die sirtuïnes in ons lichaam kunnen activeren. Dat zijn eiwitten die ook worden geactiveerd bij vasten.

Wetenschappers zijn erg geïnteresseerd in vasten en de effecten op het lichaam. Het is bijvoorbeeld al langer bekend dat vasten de levensduur verlengt en mogelijk ook beschermt tegen ouderdomsziekten. Dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen. Maar de auteurs van het boek 'Het Sirtfood dieet' claimen dat je bij het eten van sirtfoods dezelfde effecten krijgt als bij vasten.

Wat zijn sirtfoods?

Wat zijn dan die sirtfoods? In het boek worden er twintig genoemd:

 1. aardbeien
 2. koffie
 3. kappertjes
 4. boekweit
 5. boerenkool
 6. cacao
 7. olijfolie
 8. kurkuma
 9. lavas
 10. dadels
 11. peterselie
 12. rawit peper
 13. rode ui
 14. rode wijn
 15. roodlof
 16. rucola
 17. selderij
 18. soja
 19. groene thee
 20. walnoten

Als je die sirtfoods regelmatig eet, zul je slanker en gezonder worden, tenminste dat zeggen de auteurs. Je ziet meteen dat het vooral veel groenten en fruit zijn, maar dat ook rode wijn en chocolade in het rijtje staan. Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk!

Het dieet

Het is geen kwestie van gewoon vaak die producten eten. Nee, de auteurs hebben er een behoorlijk streng dieet van gemaakt. De eerste week drink je vooral groentesappen (boerenkool-peterselie-rucolasap bijvoorbeeld) en eet je maar één maaltijd per dag. Ook in de tweede fase bevat het dieet maar weinig calorieën. Na 7 uur ’s avonds mag je niks meer eten. De rode wijn en de chocolade dan? Dat mag alleen in beperkte hoeveelheden.

Mooie beloftes

Hoewel het onderzoek naar sirtuïnes nog in de kinderschoenen staat, zijn de auteurs overtuigd van het heilzame effect. Ze doen grote beloftes: "Vet smelt weg bij het sirtfood dieet. Dat komt doordat sirtuïnes kunnen bepalen of we dun blijven of dik worden". Ze claimen dat je ook vanzelf spierweefsel opbouwt en dus niet naar de sportschool hoeft. Of dat de hoeveelheid bruin vetweefsel zal toenemen. Die claims zijn echt nog niet bewezen.

Op de hele strenge beginweken na, is het sirtfood dieet uiteindelijk niet echt ongezond te noemen: je eet veel groenten, uitsluitend onbewerkte producten en geen snoep (op wat pure chocolade na). Maar met een ander afslankdieet heb je waarschijnlijk hetzelfde effect.