Hoe bloedsuiker en bloeddruk verlagen met voeding?

Getty Images

Wat kan ik het beste eten en drinken om ervoor te zorgen dat mijn bloeddruk en bloedsuiker dalen?

Ilhame

Leonard Hofstra, cardioloog

Om zowel je suikergehalte in het bloed te laten dalen en ook de bloeddruk, kun je het best het volgende doen. In de eerste plaats is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben, dat wil zeggen een BMI (body mass index) tussen de 20-25. Bekend is dat vooral ons buikvet ervoor zorgt dat de bloeddruk en suikerspiegels kunnen stijgen.

Wat je het beste kunt doen is een koolhydraatarm dieet volgen (dus zonder suikers en zetmeel), zoals het Dr. Frank dieet, of mijn eigen SLIM dieet.

Voor de bloeddruk is het essentieel om niet te veel zout te nemen (maximaal 6 gram per dag) en heel veel groene groente. Als je het bovenstaande doet, heb je de bloeddruk en suikergehalte snel weer onder controle.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.