Hoe gezond zijn 'verantwoorde' tussendoorkoeken?

Een behoorlijke stoot calorieën

Getty Images

Het schap met tussendoorkoeken in de supermarkt wordt steeds uitgebreider. Je hebt koeken met rozijnen, noten, fruit, een yoghurtlaagje, met volkorenmeel, met spelt, met quinoa... Het kan niet op! Ouders geven hun kinderen zulke 'verantwoorde' tussendoortjes mee naar school, of stoppen zelf zo’n pakje in hun tas. Eén ding hebben deze koeken met elkaar gemeen: ze hebben een gezond imago... Maar is dat wel terecht?

Eigenlijk valt dat best tegen. Want de basis van de meeste koeken is nog altijd bloem en suiker. En omdat de koeken vaak per twee of drie verpakt zijn, leveren ze een behoorlijke stoot calorieën. Een pakje tussendoorkoeken levert al snel 150 kilocalorieën. Voor kinderen is dat al snel 10 procent van de totale energiebehoefte per dag. Voor een volwassen vrouw met een gemiddelde energiebehoefte van 2000 kilocalorieën is het ook niet niks.

Met quinoa, spelt of bosbes

Producenten proberen natuurlijk om hun koeken zo gezond mogelijk te laten lijken. Ze zetten op de verpakking dat hun koeken hippe ingrediënten bevatten, zoals spelt, amandel, bosbes of quinoa. Het is zaak om de etiketten kritisch te bekijken. Het kan best zijn dat er maar een spoortje quinoa in de koeken zit.

Ook de Consumentenbond heeft er ook al eens voor gewaarschuwd. De Consumentenbond vond bijvoorbeeld bosbeskoeken waarin 1/10 bosbesje per koek zat! Of het bleek dat er in een heel gezond ogende reep maar liefst 30 procent suiker zat.

Zonder suiker?

Hoe zit het met koeken waarop staat "zonder toegevoegde suiker" of met "natuurlijke suikers"? Vaak zit in deze koeken gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen of appel. Lijkt gezond, maar per saldo levert zo’n reep toch veel suiker, wat je lichaam uiteindelijk gewoon moet verwerken.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om niet meer dan 10 procent van de dagelijkse calorie-inname uit toegevoegde suikers te halen. Nog beter is 5 procent. In gram is dat voor een volwassene 25 gram suiker per dag. Met de tussendoorkoeken ga je gemakkelijk over dat dagelijkse quotum.

Beter: 1 koekje

Is er dan helemaal niks goed aan deze koeken? Je kunt het ook positief bekijken. Tussendoorkoeken bevatten vaak iets minder suiker en meer vezels dan eierkoeken, biscuitjes of stroopwafels. Maar denk niet dat je gezonder wordt van het eten van deze koeken. Neem liever fruit. Een kind kun je in elk geval beter niet een heel pakje, maar één koekje meegeven naar school. Nog beter: een appel, banaan, mandarijn, bakje druiven of 'snoepgroenten'.

Suiker en calorieeën

Benieuwd wat er in jouw favoriete koek zit? Bekijk het overzicht hieronder (Bron: Eetmeter, Voedingscentrum). Staat jouw reep er niet tussen, dan kun je deze informatie op de verpakking vinden.

Koek Kilocalorieën per pakje Koolhydraten (meest suikers)
Evergreen Crunchy 150 23 gram
Evergreen bosvruchten 163 29 gram
Hero B’tween Graanreep        111 19 gram
Liga Milkbreak       178 25 gram
Mueslireep       108 13 gram
Snelle Jelle        170 38 gram
Sultana Yofruit        144 26 gram
Sultana Crunchers        144 25 gram