Hoe ongezond is een tosti?

Let op met sausjes

Getty Images

Sommige geruchten zijn hartstikke hardnekkig, zoals dat tosti’s ongezond zouden zijn. Wat is van die bewering waar?

Eerst voor alle duidelijkheid een definitie van een tosti: twee witte boterhammen, een plak kaas, een plak ham, een klein beetje ketchup, en het geheel gegrild in een tosti-ijzer. Een heerlijk gerecht, maar boze tongen beweren dat tosti’s ongezond zijn. De samenstelling van het vet verandert volgens hen op een negatieve manier, de zwarte randjes van het verbrande brood zijn schadelijk, de saus is calorierijk et cetera, et cetera.

Schadelijke stoffen

Wat is hiervan waar? Volgens Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum is een tosti niet gezonder of ongezonder dan een gewoon broodje met ham en kaas. "Met het verwarmen is op zichzelf niets mis. Alleen is het zo dat de zwarte randjes die kunnen ontstaan, schadelijk kunnen zijn. Deze kunnen namelijk zogeheten PAK’s bevatten, dat zijn schadelijke stoffen die vrijkomen bij verbranding bij hoge temperaturen. Het advies is om die zwarte randjes niet te eten, nog beter is het om te voorkomen dat die randjes ontstaan."

Minder goede tosti's

Verder is de tosti dus onschuldig. Al heb je wel betere tosti’s en minder goede tosti’s. Van der Ploeg: "Een klassieke tosti, bestaande uit twee witte boterhammen, besmeerd met margarine en belegd met twee plakken vette kaas en één plak ham, bevat 410 calorieën en 11 gram verzadigd vet."

"Een alternatief is een tosti bestaande uit twee volkorenboterhammen, besmeerd met halvarine en belegd met één plak 30+ kaas en één plak ham. Deze variant bevat slechts 250 calorieën en slechts 3 gram verzadigd vet. Je kunt tosti’s dus zeker minder calorierijk maken."

Rode en witte sausjes

Hoe zit het tot slot met de sausjes? Van der Ploeg: "Ketchup is de meest gebruikte saus bij een tosti, en die is helemaal niet verkeerd. Ketchup is gemaakt uit tomaten, en levert geen vet en minder calorieën dan bijvoorbeeld mayonaise. In het algemeen geldt ook dat rode sausjes beter zijn dan witte. Je kunt dus gerust lunchen met een, bij voorkeur minder calorierijke, tosti."

 

Auteur 
  • Paul Poley