Hoeveel suiker zit er in een glas cola?

Het aantal suikerklontjes in frisdrank

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Hoeveel suiker zit er in een glas cola?

Als er één drankje berucht is als het gaat over suikerrijke frisdranken, dan is het wel cola. Zo lees je wel eens dat één glas cola maar liefst acht suikerklontjes bevat. Is dat een broodje aapverhaal? Hoeveel suiker bevat een glaasje cola nu eigenlijk?

Ruim 6 klontjes

In een longdrinkglas van 250 milliliter 'normale' cola zit 27 gram suiker. Omgerekend naar suikerklontjes (die wegen meestal 4,4 gram) zijn dat ruim 6 suikerklontjes.

Veel frisdrank drinken vergroot je kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in cola niet goed voor je tanden. Cola - en andere frisdranken - staan daarom niet in de Schijf van Vijf.

Wat zit er in cola light?

In cola light is de suiker vervangen door zoetstoffen, namelijk een mix van aspartaam en acesulfaam-K. Hierdoor zitten er geen calorieën in light-cola. Maar omdat het op je gebit hetzelfde effect heeft als gewone cola, staat ook cola light niet in de Schijf van Vijf.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Redactie