Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Hoeveel suiker zit er in een glas cola?

Het aantal suikerklontjes in frisdrank

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Hoeveel suiker zit er in een glas cola?

Als er één drankje berucht is als het gaat over suikerrijke frisdranken, dan is het wel cola. Zo lees je wel eens dat één glas cola maar liefst acht suikerklontjes bevat. Is dat een broodje aapverhaal? Hoeveel suiker bevat een glaasje cola nu eigenlijk?

Ruim 6 klontjes

In een longdrinkglas van 250 milliliter 'normale' cola zit 27 gram suiker. Omgerekend naar suikerklontjes (die wegen meestal 4,4 gram) zijn dat ruim 6 suikerklontjes.

Veel frisdrank drinken vergroot je kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in cola niet goed voor je tanden. Cola - en andere frisdranken - staan daarom niet in de Schijf van Vijf.

Wat zit er in cola light?

In cola light is de suiker vervangen door zoetstoffen, namelijk een mix van aspartaam en acesulfaam-K. Hierdoor zitten er geen calorieën in light-cola. Maar omdat het op je gebit hetzelfde effect heeft als gewone cola, staat ook cola light niet in de Schijf van Vijf.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.