woensdag, 3 maart 2021

Hulp bij overgewicht wordt toegevoegd aan basispakket

Mensen die iets willen doen aan hun overgewicht kunnen in de toekomst bepaalde vormen hulp vergoed krijgen door de zorgverzekeraar. Per 1 januari 2019 is er namelijk meer ruimte voor preventieve gezondheidszorg.

Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht verwijzen naar een gecombineerde leefstijl interventie (GLI). GLI is een behandeling gericht op het tegengaan van overgewicht door onder begeleiding minder te eten, meer te bewegen en met psychologische ondersteuning te werken aan gedragsverandering. Vanaf volgend jaar kunnen aanbieders van een GLI-programma de kosten daarvan declareren bij de zorgverzekeraar.

Door deze wijziging in het basispakket zet het kabinet in op langer leven in goede gezondheid voor alle Nederlanders. Minister Bruins van Medische Zorg en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwachten dat meer aandacht voor preventie zal leiden tot minder beroep op andere, duurdere vormen van zorg. Daarnaast gaan ze ervan uit dat de mensen vervolgens ook weer beter mee kunnen doen in de samenleving. “Dat is mooi: winst voor de patiënt en winst voor de premiebetaler”, aldus minister Bruins.

Daar tegenover staat dat zware soorten paracetamol, die alleen verkrijgbaar zijn bij de apotheek, uit het basispakket verdwijnen. Evenals bepaalde vitamines en mineralen.

Bron(nen):