Intermittent fasting: val je ervan af?

De voor- en nadelen van af en toe een dagje vasten

Getty Images

Intermittent fasting betekent periodiek vasten. Het wil zeggen dat je twee of drie dagen in de week weinig eet, of dat je probeert om de tijd tussen de maaltijden op te "rekken". Is dat goed voor je? En val je ervan af?

We zijn gewend om drie maaltijden per dag te eten, en vaak ook nog tussendoortjes. Regelmatig eten is goed voor je, zo hebben we dat altijd geleerd. Maar… dat is natuurlijk niet zoals de oermens dat gewend was.

De eerste mensen stonden ’s ochtends op en moesten dan vaak eerst op pad om eten te verzamelen. Ook waren er tijden dat er gewoon weinig te eten was. Wetenschappers denken daarom dat ons lichaam van oudsher goed reageert op perioden met minder eten. De belangrijkste reden is dat tijdens het vasten je lichaam de energiereserves moet aanspreken, zodat je je vetverbranding stimuleert. Het lijkt dus gezond om af en toe te vasten. Bovendien krijg je minder calorieën binnen: je valt af!

BBC-documentaire

De aandacht voor intermittent vasten ontstond door een BBC-documentaire uit 2012, van dr. Michael Mosley, een arts en Britse presentator. Mosley ging voor de documentaire op bezoek bij artsen en wetenschappers die het effect van vasten op de gezondheid onderzoeken. Hij probeerde verschillende vormen van vasten op zichzelf uit. In de documentaire raakt hij overtuigd van het goede effect van vasten op de gezondheid. Hij schreef er zelfs een boek over: Het Vastendieet.

Twee dagen vasten per week

In het boek van Mosley draait het om de 5:2 methode: vijf dagen gewoon eten en twee dagen vasten per week. Tijdens de dagen dat je vast, eet je bijna niets. Je mag op die dag wel water, thee en koffie drinken en twee kleine maaltijden nemen, bijvoorbeeld met groenten, kip, vis, yoghurt of fruit.

Per vastendag mag je maximaal 500 kilocalorieën. Dat geldt voor vrouwen, mannen mogen 600 kilocalorieën nemen. Mosley claimt dat dit een heel effectieve manier is om af te vallen. En om de gezondheid te verbeteren, want Mosley zegt dat vasten goed is voor de insulinegevoeligheid, het cholesterolgehalte en de levensverwachting. De wetenschap is daar nog niet uit, maar er zijn wel aanwijzingen in die richting.

Vasten per dag

Lijkt het je zwaar om twee dagen in de week bijna niet te eten? Dan kun je ook een dagdeel vasten en dan bijvoorbeeld de tijd tussen de avondmaaltijd en het ontbijt flink oprekken. Stel dat je om 8 uur 's avonds klaar bent met avondeten, dan probeer je daarna pas de volgende ochtend om 12 uur weer wat te eten. Op die manier vast je 16 uur en dat zorgt er weer voor dat je lichaam je reserves gaat aanspreken. In de 8 uur die je dan per dag 'overhoudt' kun je in principe eten wat je wilt. Maar, en dat is een mooi bij-effect van vasten: mensen gaan vaak minder snoepen en snacken omdat de behoefte aan snelle suikers afneemt.

Je kunt deze manier van vasten in principe zo lang en zo vaak doen als je wilt, maar het is best goed om af te wisselen met dagen dat je wél gewoon eet, om zo je stofwisseling te blijven prikkelen. En hou ook je inname in de gaten: ook al eet je minder vaak, je moet wel alle voedingsstoffen binnen krijgen.

En sportvasten dan? Dat is een korte kuur, die je eenmalig toepast. Het vastendieet of het dagdelen vasten hou je in principe langer vol.

Iets voor jou?

Wetenschappers doen steeds meer onderzoek naar vasten en ook steeds meer mensen proberen het uit voor zichzelf, meestal als manier van afvallen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat af en toe vasten goed is voor je gezondheid.

Wil je het ook proberen? Denk er niet te licht over, het is echt niet altijd gemakkelijk. Begin bijvoorbeeld eens met de tijd tussen maaltijden wat op te rekken of door 1 of 2 dagen in de week te vasten. Blijf wel altijd veel drinken en hou jezelf in de gaten: als je steeds duizelig, stikchagrijnig of naar wordt, dan is vasten waarschijnlijk niet echt iets voor jou.