donderdag, 21 oktober 2021

Is jouw eetpatroon herfstklaar?

Pompoen, appels en noten

De herfst is in aantocht. Heb jij al zin in pompoen, noten en appeltaart? De zwemkleding gaat weer in de kast en de dikke truien gaan weer aan. Toch is het ook in de herfst van belang om op je voeding én gewicht te letten. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

De herfstgroente bij uitstek is natuurlijk de pompoen. Verwerk hem in een stoofschotel of ovenschotel. Of maak een een smoothie van pompoen. Befaamd is natuurlijk pompoensoep, maar die kan ook anders! Heb je hem al eens geproefd met ham en chorizo of met appel?

Noten

Wie herfst zegt, zegt ook noten. Die zijn niet alleen overheerlijk, maar ook nog eens rijk aan ijzer, vezels en vitamine E en B. Het nadeel is alleen dat ze erg calorierijk zijn, een handje levert al 160 kilocalorieën. Koop daarom eens ongepelde noten. Het pellen is best nog wel een werkje, dus eet je niet gauw te veel.

Appels en peren

De nazomer en het begin van de herfst is dé tijd in Nederland om appels en peren te oogsten. Haal jij ze bij de groenteboer of misschien wel uit eigen tuin? Lekker tussendoor uit het knuistje. Zin in een traktatie? Pof appels dan eenvoudig in de oven met kaneel. Net zo heerlijk als appeltaart, maar dan zonder al die hinderlijke calorieën.

Eén keer per dag

Vooral als straks de klok wordt verzet, worden de avonden snel korter. Kon je eerst nog ’s avonds in de tuin werken of een rondje wandelen, nu breng je meer tijd zittend binnen door. Hoe verleidelijk is het dan om vaker iets lekkers te eten. Spreek daarom met jezelf af dat je beter kan kiezen: óf ’s middags iets bij de koffie of thee, óf ’s avonds nog iets te knabbelen, maar niet allebei!

Naar het bos

Ga met je kinderen gezellig naar het bos om beukennootjes, tamme kastanjes (dus niet die ronde, maar de platte variant), walnoten en hazelnoten te rapen. Zo kunnen kinderen zien hoe deze noten groeien, aan welke boom en met wat voor omhulsel. En wat voor lekkers er gewoon op de grond ligt!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum.

Trefwoorden: