maandag, 4 juli 2022

Is rietsuiker gezonder dan kristalsuiker?

Goede vraag

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is rietsuiker gezonder dan kristalsuiker?

Rietsuiker is niet gezonder dan kristalsuiker. Beide soorten suiker doen hetzelfde in je lichaam: ze leveren energie. De hoeveelheid energie die ze bevatten, is gelijk (4 kcal per gram). De suikers hebben namelijk dezelfde bestanddelen (glucose en fructose). Dit zijn monosachariden, oftewel chemische stoffen die de basis vormen van een aantal typen koolhydraten.

Mineralen

Er is slechts een klein verschil: in rietsuiker zitten wat mineralen. Maar de hoeveelheid daarvan draagt lang niet voldoende bij aan het halen van de dagelijkse aanbevelingen en is dus verwaarloosbaar. De voedingswaarden van rietsuiker en kristalsuiker kunnen hierdoor als hetzelfde beschouwd worden.

Productie van suiker

Kristalsuiker en rietsuiker zijn geraffineerde suikers. Dit betekent dat ze uit hun natuurlijke bronnen worden gehaald en worden bewerkt tot pure suiker. Kristalsuiker wordt uit suikerbieten geproduceerd en rietsuiker uit de stengel van suikerriet. In beide processen komt er een bijproduct vrij, namelijk melasse (stroop). Onbewerkte melasse bestaat voor de helft uit suiker. De andere helft bestaat uit water en een aantal stoffen die ervoor zorgen dat er, ondanks de suiker, een onaangenaam smaakje aan zit.

Door het mengsel onder andere te centrifugeren en wassen, kan de melasse gescheiden worden van de suiker. Hoe meer melasse er achterblijft in de suiker, hoe bruiner de suiker is. Bij kristalsuiker, witte suiker, is dus alle melasse weggehaald. Er wordt nog weleens gedacht dat bruine suiker gebleekt wordt tot witte, maar dat gebeurt niet. De bruine kleur die rietsuiker vaak heeft, kan de indruk wekken dat deze gezonder is dan kristalsuiker. Dat is ook niet zo. Er zit simpelweg meer melasse in. De melasse geeft suiker een lichte karamelsmaak.

Suikergebruik

In een gezond voedingspatroon zijn suikers niet te missen. Het is echter niet nodig om producten te eten waaraan suiker is toegevoegd, omdat je er al snel te veel van binnenkrijgt. Kies daarom voor voedingswaren die van nature suikers bevatten, zoals fruit en zuivel, want daarin zitten ook andere belangrijke voedingsstoffen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):