zondag, 22 mei 2022

Kant-en-klare satésaus bevat te veel suiker en zout

De meeste kant-en-klare satésauzen bevatten veel suiker. Dat constateert de Consumentenbond die zeventien verschillende producten vergeleek. Tien van de sauzen krijgen een onvoldoende voor suiker, vier bevatten te veel zout.

De Consumentenbond beoordeelde de satésauzen op de voedingswaarden en bekeek hoeveel pinda’s, calorieën, suiker, vet en zout in de verschillende bakjes, potjes en zakjes zitten. De Verstegen Kant & klare Satésaus natriumarm komt het beste uit de test. Deze saus bevat maar een klein beetje zout (0,2 gram per 100 gram) en heel weinig suiker (1,9 gram per 100 gram). In de Calvé Pindasaus Kant & Klaar Mild zit het meeste suiker: 27 gram per 100 gram, dat zijn bijna zeven suikerklontjes.

Weinig verbetering

Gemiddeld zit er in de producten 1,3 gram zout per 100 gram, net zo veel als in een eerdere test van de Consumentenbond in 2010. Bijna een kwart van de sauzen bevat 1,7 gram tot 2 gram zout (per 100 gram).

Verzadigd vet

De Flower Brand Kant en klare Pinda Satésaus eindigt onderaan. Deze saus bevat veel zout en suiker en krijgt bovendien als enige een onvoldoende voor vet, omdat er veel verzadigd vet in zit. De andere sauzen bevatten naar verhouding meer gezonde onverzadigde vetten.

Tip: maak je eigen natriumarme satésaus.

Bron(nen):