dinsdag, 11 mei 2021

Kinderen bewegen minder door wintertijd

BAARN - Het niet terugzetten van de klok kan helpen in de strijd tegen overgewicht bij kinderen, stellen Britse onderzoekers. Kinderen zouden dan meer tijd hebben om buiten te spelen.

Een onderzoeksteam van de London School of Hygiene and Tropical Medicine en University College London bestudeerden 325 kinderen in zuid-oost Engeland tussen de 8 en 11 jaar. De kinderen droegen een versnellingsmeter om de hoeveelheid bewegen vast te stellen. Daarnaast hebben de kinderen een bewegingsdagboek bijgehouden.

Lange dagen
Uit de resultaten bleek dat de kinderen meer buiten bewogen op langere dagen. Het einde van de dag in de zomer was het moment waarop zij het meeste bewogen. Dit was ongeacht het weer. Buitenspelen is een van de belangrijkste factoren in het beweeggedrag van kinderen. Veel belangrijker dan bijvoorbeeld sportlessen en fietsen of lopen naar school.

Volgens onderzoeker Anna Goodman is het niet terugzetten van de klok, zodat er meer daglicht is in de namiddag, een goede manier om het beweeggedrag van kinderen te vergroten. "Kinderen worden fitter, overgewicht kan worden verminderd en buitenspelen is ook gezond."

Bron(nen):