Koolhydraatarm brood: aanrader of niet?

Meer vezels, vet en eiwit

Getty Images

Koolhydraatarm brood is in opmars door de populariteit van koolhydraatarme diëten. Wat is het precies? Val je er ook echt van af?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: koolhydraatarm brood bevat niet per se minder calorieën. Er zitten weliswaar minder koolhydraten in dan in gewoon brood, maar meer eiwitten en vet. Per saldo levert koolhydraatarm brood ongeveer evenveel calorieën als gewoon brood.

Wel geldt dat eiwitten en vet meer verzadigend werken dan koolhydraten. Bovendien bevat koolhydraatarm brood vaak meer vezels. Daardoor zou je minder snel honger krijgen na het eten van koolhydraatarm brood, al is dat nog niet aangetoond door onderzoek.

30 procent minder koolhydraten

In een gewone volkoren of meergranen boterham zit gemiddeld 13 gram koolhydraten. Een koolhydraatarme boterham bevat minimaal 30 procent minder, zo tussen 5 en 10 gram koolhydraten.

De koolhydraten uit gewoon brood zijn meestal afkomstig van tarwemeel, de basis van gewoon brood. In koolhydraatarm brood is een deel van het tarwemeel vervangen door sojameel en soms ook bonenmeel. Hierin zitten minder koolhydraten dan in tarwemeel, maar wel meer eiwitten.

Meer gezonde vetten en vezels

Lijnzaad en zonnebloempitten worden vaak aan koolhydraatarm brood toegevoegd. Hierdoor is het vetgehalte wat hoger dan van gewoon brood. Maar dat is niet ongezond, want het betreft vooral de goede onverzadigde vetten.

Ook vezelrijke ingrediënten als tarwezemelen of haverzemelen worden nog wel eens toegevoegd. Het vezelgehalte van koolhydraatarm brood is daardoor meestal een stuk hoger dan dat van gewoon brood.

Andere smaak én prijs

De smaak van koolhydraatarm brood wijkt af van die van gewoon brood en ook de structuur van het brood is anders dan je gewend bent. Nog een verschil: de prijs. Koolhydraatarm brood is stukken duurder dan gewoon brood. Vaak kun je voor de prijs van een half koolhydraatarm brood een heel gewoon brood kopen.

Term koolhydraatarm verboden

Zie je op een verpakking staan 'koolhydraatarm brood'? Dan is de fabrikant eigenlijk in overtreding. In de warenwet (de regels waaraan voedingsmiddelen moeten voldoen) is de term koolhydraatarm brood helemaal niet toegestaan. Hoe mag een brood met ten minste 30 procent minder koolhydraten dan wel genoemd worden? Wel toegestaan zijn: brood met minder koolhydraten of brood met een verlaagd koolhydraatgehalte.

Aanrader?

Is koolhydraatarm brood een aanrader? Wat voedingswaarde betreft is het dus niet gezonder of ongezonder dan gewoon brood. Koolhydraten zijn een normaal onderdeel van onze voeding, maar wie veel brood, rijst, pasta en aardappelen eet, krijgt er relatief veel van binnen. Minderen met koolhydraten kan slim zijn voor wie wil afvallen of diabetes heeft. Als je dan toch brood wilt blijven eten, dan biedt koolhydraatarm brood uitkomst.

Brood overslaan bij lunch of ontbijt

Maar je kunt natuurlijk ook minderen met brood. Nederland is een van de weinige, zo niet het enige land, waar twee broodmaaltijden per dag gangbaar zijn. Dat gaat vaak ten koste van de variatie in onze voeding. Gooi het eens over een andere boeg en eet bijvoorbeeld een salade of soep bij de lunch. Of eet granola, noten en vers fruit met yoghurt als ontbijt. Zo verlaag je ook het koolhydraatgehalte van je voeding. En je krijgt meteen wat extra groente, fruit of noten binnen.

Koolhydraatbronnen

Van de totale hoeveelheid koolhydraten die we binnenkrijgen, komt gemiddeld:

  • 36 procent uit brood, pasta, rijst en graanproducten.
  • 19 procent uit suiker, snoep, koek en gebak.
  • 13 procent uit dranken.
  • 10 procent uit zuivel.
  • 8 procent uit aardappelen.
  • 7 procent uit fruit.
  • 7 procent uit overige voedingsmiddelen.

Vergelijk de voedingswaarde (per 100 gram)

  Energie (kcal) Koolhydraten (g) Eiwit (g) Vet (g) Vezels (g)
Volkorenbrood (gewoon) 233 39 11 2 7
AH koolhydraatverlaagd 226 21 17 6 13
Atkins koolhydraatverlaagd 225 14 17 7 14
’t Stoepje sportmik 224 10 26 9 9

 

Auteur