Kun je afvallen door alleen meer te sporten?

Minder eten en meer bewegen

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je afvallen door alleen meer te sporten?

Het antwoord is eigenlijk heel kort en simpel: het kan wel. Maar snel zal het niet gaan. Gezonder eten heeft veel meer en sneller effect dan meer bewegen of sporten alleen. Om één kilo lichaamsgewicht kwijt te raken, kan het nodig zijn om wel 25 uur extra te wandelen. Sporten maakt bovendien hongerig en moe, dus de verleiding om na het sporten meer te gaan eten is groot.

Aanpassen van je voedingspatroon is volgens het Voedingscentrum daarom de eerste en belangrijkste stap als je wilt afvallen. Dit betekent gezond en gevarieerd eten, kleinere porties en dagelijks minder calorieën.

Meer calorieën verbranden

Natuurlijk helpt sporten wel om af te vallen. Hoe meer spierweefsel je kweekt, hoe meer calorieën je verbrandt, dus uiteindelijk helpt het je wel om af te vallen. Houd er in het begin wel rekening mee dat spieren zwaarder zijn dan vet. Het zou daarom best zo kunnen zijn dat de weegschaal eerst meer kilo's zal aangeven dan minder.

Het snelste en beste resultaat zul je dus niet bereiken door alleen meer te sporten, maar een combinatie van sporten en het aanpassen van je voedingspatroon.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum