Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Zijn spieren zwaarder dan vet?

Vraag en antwoord

Goede vraag! In deze rubriek gaat GezondheidsNet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Zijn spieren zwaarder dan vet?

Spiermassa weegt inderdaad meer dan vetmassa. Simpel gezegd bestaan je spieren grotendeels uit water en eiwitten. En lichaamsvet is in feite niets meer dan een opeenstapeling van triglyceriden en deze zijn lichter.

Veel mensen die starten met sporten om af te vallen zijn na een paar weken dan ook hevig teleurgesteld als de weegschaal niet minder, maar meer kilo's aangeeft. Juist als je begint met sporten, is de kans groot dat je zwaarder wordt. Het is namelijk een goed teken.

Ben je meer gaan sporten en niet meer gaan eten of zelfs minder en gezonder? Dan kun je ervan uitgaan dat je gespierder bent geworden en dat dat extra kilo's veroorzaakt. Meer spiermassa betekent meer calorieën verbranden.

Vetverbranding

Want spieren verbranden namelijk meer calorieën dan vet, ook in rust. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer je verbrandt. De vetverbranding gaat nog door in de spieren, omdat spierherstel energie kost. Met meer spiermassa is het ook makkelijker om je gewicht onder controle te houden.

Krachttraining

Door regelmatig te trainen, ga je meer calorieën verbranden en val je dus sneller af. Mensen die aan krachttraining doen, winnen aan spiermassa en zullen niet snel afvallen. Wel krijgen ze een gezondere lichaamssamenstelling bij hetzelfde of misschien zelfs een hoger gewicht. Ze krijgen namelijk meer spiermassa en minder vetmassa.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

1 Comment

Door didrix (niet gecontroleerd) op za, 10/29/2016 - 14:44

Als techneut en krachtsporter moet ik toch wel lachen om dit stukje. Veel punten zijn namelijk overdreven, uit zijn verband gehaald, of simpelweg niet waar.

1) "Spiermassa weegt inderdaad meer dan vetmassa"
Dit slaat nergens op. Een kilo spiermassa weegt net zo veel als een kilo vet. De DICHTHEID is alleen anders. 1 liter spiermassa (~1.1kg) is iets zwaarder dan 1 liter vet (~0.9kg). Ik snap ook nooit waarom dit wordt aangehaald. Het verschil is namelijk niet zo groot.

2) "Juist als je begint met sporten, is de kans groot dat je zwaarder wordt."
Er wordt gesuggereerd dat het hier dan om spiermassa gaat. Dit is niet helemaal waar. Een man kan misschien 1 kilo droge spiermassa kweken in een maand en vrouwen nog minder. Die 1 tot 3 kilo in de eerste weken is geen droge spiermassa, maar glycogeen en vocht. Dat glycogeen (en vocht) kan zich wel in de spieren bevinden. Deze gewichtstoename is eenmalig wanneer je begint met sporten en is ook weer net zo snel weg wanneer je stopt met sporten.

3) "spieren verbranden namelijk meer calorieën dan vet, ook in rust"
1 kilo spier verbrandt in rust ongeveer 13 kcal per dag. Zoals eerder gezegd kan een man ongeveer 1 kilo spier in een maand kweken. Dat geldt alleen voor beginners en dat neemt na verloop van tijd af. Na een jaar of 2-3 ben je hard aan het trainen alleen maar om je spiermassa niet te verliezen. Met 13 kcal per kilo spier en maar een paar kilo spier meer gaat het niet erg opschieten om 7700 kcal. per kilo vetweefsel te verbranden. Stel je hebt na een half jaar 5kg meer spiermassa (dan ben je al goed bezig geweest als man, voor vrouwen helaas niet mogelijk). Dan verbrandt je 65 kcal per dag meer. Het kost je dan (7700/65=) 118 dagen om een kilo vet te verbranden. 3 kilo per jaar afvallen is een beetje weinig, niet? En ik vergeet even voor het gemak dat je eetlust toeneemt wanneer je meer spiermassa hebt.