dinsdag, 11 mei 2021

Langer leven met minder calorieën

BAARN - Door minder calorieën te eten kun je het verouderingsproces vertragen. Ook de ontwikkeling van leeftijdsgerelateerde ziekten als kanker en diabetes type 2 wordt geremd.

Onderzoekers van University of Gothenburg hebben nu een enzym ontdekt dat een sleutelrol speelt binnen het verouderingsproces. Met een lagere calorie-inname wordt inactivatie van het enzym peroxiredoxine (Prx1) voorkomen. Dit enzym is van groot belang bij het tegengaan van schade aan ons genetisch materiaal.

Calorieën
Uit eerder onderzoek bleek al dat apen die minder suiker en eiwitten aten, maar wel alle benodigde vitamines en mineralen binnenkregen, een aantal jaar langer leefden dan verwacht. Testen bij vliegen, vissen en ratten hadden hetzelfde effect. Waarom minder calorieën tot langer leven leidden was nog niet bekend.

Enzym
Met behulp van gistcellen heeft het onderzoeksteam de rol het enzym Prx1 ontdekt. Dit enzym breek het schadelijke waterstofperoxide af in de cellen. Met het ouder worden verliest Prx1 zijn activiteit. Een verminderde calorie-iname gaat dit tegen door de productie van een ander enzym, Srx1, wat Prx1 herstelt. Op die manier wordt veroudering dus tegengegaan.

"Een beperkte functie van Prx1 leidt tot verschillende types van genetisch defecten en kanker.", legt onderzoeker Mikael Molin uit. "Op basis van deze onderzoeksresultaten kunnen we in de toekomst wellicht de ontwikkeling van kanker tegengaan of in ieder geval vertragen."

Trefwoorden:
Bron(nen):