Mannen eten minder bij blauw licht

Getty Images

Blauwe verlichting zorgt ervoor dat je minder eet. Althans, als je een man bent. Dat blijkt een onderzoek van de University of Arkansas.

De onderzoekers vroegen 112 vrijwilligers om een avond te vasten. De volgende dag kregen ze een uitgebreid ontbijt voorgezet bestaand uit omelet en pannenkoeken. Tijdens het ontbijt zaten ze in een ruimte die verlicht was met wit, blauw of gele lampen. De proefpersonen mochten zo veel eten als ze wilden en vulden na het ontbijt een vragenlijst in.

Minder smakelijk uiterlijk

Mannen bleken in de blauw verlichte ruimte significant minder te eten dan in een ruimte met witte of gele verlichting. Ze vonden het ontbijt er minder lekker uitzien in het blauwe licht. De kleur van het licht beïnvloedde de smaak van het eten en hun zin in eten niet. "Omdat er van nature weinig blauwkleurige voedingsmiddelen zijn, twijfelen mensen er mogelijk aan of voeding met een blauwe kleur wel veilig is", meldden de onderzoekers.

Reukvermogen vrouwen

Vrouwen bleken van ieder ontbijt even veel te eten, ongeacht de kleur van de verlichting. De onderzoekers vermoeden dat dit ligt aan het betere reukvermogen van vrouwen. Mannen zouden afhankelijker zijn van visuele informatie wanneer ze beslissen of ze wel of niet iets willen eten.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite.
 

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • The Independent