zondag, 29 mei 2022

Meer rondingen dan andere tieners

Ik ben een meisje van 14 maar mijn lichaam is al veel verder ontwikkeld voor mijn leeftijd. Ik ben wat voller dan de rest van de kinderen uit mijn klas. Ik ben 163 centimeter en ik weeg 70 kilogram. Ik denk dat dit mede komt door mijn grotere rondingen. Ik wil graag veel afvallen. Als het kan wel 20 kilo. Ik ben bereid of 4 of 5 keer per week naar de sportschool te gaan. Maar mijn diëten mislukken steeds. Kunt u mij alstublieft helpen met een goed dieet waarbij af en toe (hoeft niet vaak) een beetje lekkernij mogelijk is?
Nina

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Het kan soms lastig zijn om te zien dat je lichaam al wat verder ontwikkeld is dan dat van je leeftijdsgenoten. Het is goed dat je wilt werken aan een gezonder gewicht. 20 kilo afvallen is echter niet nodig en ook 4 à 5 keer per week naar de sportschool gaan niet. 

Het is vooral belangrijk dat je gezonde eetgewoonten aanleert. Als je weet welke voedingsmiddelen gezond voor je zijn dan kan je zonder echt op dieet te gaan gemakkelijk een aantal kilo afvallen.

Ik raad je daarom aan om met je ouders te bespreken dat je graag af wilt vallen. Samen kunnen jullie naar de huisarts gaan die jullie kan door verwijzen naar een diëtiste. Samen met haar kun je aan de slag om gezonde eetgewoonten aan te leren.

Ga ook op zoek naar een sport die je echt leuk vindt en probeer vooral plezier te hebben in het bewegen dan komt de rest vanzelf. Veel succes!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.