Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 21 september 2017

Niet afvallen door te weinig eten?

Hallo, ik ben een vrouw van 55 jaar. Ik ben bijna mijn hele leven al te zwaar geweest en heb dan ook al vanaf mijn 11e pogingen gedaan om af te vallen, met wisselend succes. Een diëtiste bezoeken heeft denk ik weinig nut, die zal mij weinig meer kunnen vertellen op het gebied van eten. De laatste tijd krijg ik echter vaker te horen dat ik zelfs te weinig zou eten en dat daardor het afvallen niet meer lukt. Kan dat? Ik eet als ontbijt 1 of 2 sneetjes knäckebröd met een beetje halvarine en stroop. Bij de lunch eet ik twee sneetjes brood met hartig beleg en normaal avondeten. Eén of twee stuks fruit tussendoor en tja, ik kan het snoepen niet helemaal laten, maar veel is het niet. Frisdrank drink ik niet meer. 's Avonds eet ik nog een bakje yoghurt. Maar zelfs nu kom ik nog bij, wat ik dan eraf krijg met één of twee dagen ontbijt en lunch te vervangen door magere yoghurt. Maar dat moet ik dan elke week of elke twee weken doen, anders blijf ik niet op gewicht. En is er een verjaardag of een BBQ tussendoor, dan is het nog erger. Ik ben het zo beu om dit elke week te moeten doen.
Monique

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Gewicht verliezen is ontzettend moeilijk. Om het voor elkaar te krijgen is het belangrijk om je patroon te doorbreken. Minder gaan eten lijkt me in jouw geval geen goed idee. Wel kun je overwegen anders te gaan eten. Misschien wel wat meer (!). Als je meer basisproducten eten kun je de verleiding om te snoepen misschien beter weerstaan. Een dietist kan daar misschien toch bij helpen.

Verder heb ik nog een tip voor je: bewegen! Met de trap in plaats van de lift en op de fiets naar je werk. Of sluit je aan bij een sportgroepje. Door meer te bewegen doorbreek je ook je patroon.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Succes met afvallen (je kunt het, echt waar!).

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.

 

Reactie toevoegen

6 Comments

Door Willianne (niet gecontroleerd) op ma, 01/09/2017 - 23:48

Datzelfde probleem van geen vet verbranden maar voorraad aanleggen ontstaat als Je te weinig eet!

Door Willianne (niet gecontroleerd) op ma, 01/09/2017 - 23:41

Ook ik kom aan en blijf te dik omdat ik te weinig eet. Nu ik na ernstig letsel, weinig beweging en veel op bed liggen toch het laatste half jaar bijna 10 kilo kwijt ben, weet ik dat ik op de goede weg ben, maar het is praktisch alleen maar water drinken, geen visites, verjaardagen, feestjes en uitjes (geen probleem vanwege mijn conditie), 5X wat eten met al die aanbevolen en geadviseerde dingen (die ik als vanzelf al jaren stukje bij beetje heb gedaan en waarvan ik altijd gedacht heb dat ik niet normaal was want ik spoel zelfs de spareribs met heet water af vanwege die smurrie!). Ik heb 'n natuurlijke, aangeboren aversie tegen alles wat niet goed voor me is op allerlei gebied en weet daar nu serieus naar te luisteren en er mijn voordeel mee te doen............. Jammer genoeg pas op mijn 65ste!

Door Olaf (niet gecontroleerd) op vr, 12/19/2014 - 13:05

Ik ben 25 kilo afgevallen Door een vasten dieet en veel te fietsen. Aanrader is van het brood de koolhydraten zuivel en suiker af te blijven.

Door Renke (niet gecontroleerd) op wo, 10/29/2014 - 13:29

ik ben geen diëtiste oid maar wel ervaringsdeskundige.
Ik ben mijn hele jeugd en volwassen leven veel te zwaar geweest tot vorig jaar Oktober. toen ben ik gestopt met lijnen en gaan eten. Ik moest dus meer eten op de reguliere eetmomenten en toen begon het grote afvallen. Daarnaast gestart met 3 keer per week intesief sporten. Het resultaat mag er zijn, 35 kg kwijt en een compleet nieuw mens geworden. Het kan dus zo maar zijn dat je te weinig eet.

Door betty (niet gecontroleerd) op wo, 10/29/2014 - 08:35

Wat bij mij (ik heb levenslang een eetstoornis gehad) geholpen heeft, is stoppen met lijnen. Ik ben veel meer gaan eten, maar heb wel brood en suiker van het menu geschrapt. Sindsdien ben ik niet veel, maar wel een beetje afgevallen en iig niet dikker geworden, terwijl ik toch wel bv chocola eet en dingen in roomboter of olie bak. Als je veel aan het afvallen bent geweest, staat je spijsvertering waarschijnlijk op een laag pitje. Je lichaam denkt dat er hongersnood heerst en zal dan elke calorie die het binnen krijgt, als vetvoorraad proberen op te slaan. Als je meer gaat bewegen, dan niet alleen dingen die op het moment zelf kcal verbranden doen zoals rennen of aerobics, maar ook krachttraining, waarbij de verbranding langer doorgaat.

Door A. Remkes (niet gecontroleerd) op di, 10/28/2014 - 11:31

Jammer, ik zie hiet niet echt een antwoord op bovenstaande vraag. Ook ik ben aan het lijnen, en al 13kg afgevallen. Nu gaan de laatste kilo, s er maar moeilijk af, dus dan dacht ik hier een beetje ook een antwoord te vinden.:))