zondag, 14 augustus 2022

Niet afvallen door te weinig eten?

Hallo, ik ben een vrouw van 55 jaar. Ik ben bijna mijn hele leven al te zwaar geweest en heb dan ook al vanaf mijn 11e pogingen gedaan om af te vallen, met wisselend succes. Een diëtiste bezoeken heeft denk ik weinig nut, die zal mij weinig meer kunnen vertellen op het gebied van eten. De laatste tijd krijg ik echter vaker te horen dat ik zelfs te weinig zou eten en dat daardor het afvallen niet meer lukt. Kan dat? Ik eet als ontbijt 1 of 2 sneetjes knäckebröd met een beetje halvarine en stroop. Bij de lunch eet ik twee sneetjes brood met hartig beleg en normaal avondeten. Eén of twee stuks fruit tussendoor en tja, ik kan het snoepen niet helemaal laten, maar veel is het niet. Frisdrank drink ik niet meer. 's Avonds eet ik nog een bakje yoghurt. Maar zelfs nu kom ik nog bij, wat ik dan eraf krijg met één of twee dagen ontbijt en lunch te vervangen door magere yoghurt. Maar dat moet ik dan elke week of elke twee weken doen, anders blijf ik niet op gewicht. En is er een verjaardag of een BBQ tussendoor, dan is het nog erger. Ik ben het zo beu om dit elke week te moeten doen.
Monique

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Gewicht verliezen is ontzettend moeilijk. Om het voor elkaar te krijgen is het belangrijk om je patroon te doorbreken. Minder gaan eten lijkt me in jouw geval geen goed idee. Wel kun je overwegen anders te gaan eten. Misschien wel wat meer (!). Als je meer basisproducten eten kun je de verleiding om te snoepen misschien beter weerstaan. Een dietist kan daar misschien toch bij helpen.

Verder heb ik nog een tip voor je: bewegen! Met de trap in plaats van de lift en op de fiets naar je werk. Of sluit je aan bij een sportgroepje. Door meer te bewegen doorbreek je ook je patroon.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Succes met afvallen (je kunt het, echt waar!).

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.