donderdag, 22 april 2021

Nieuwe generaties steeds ongezonder

Iedere nieuwe generatie is ongezonder dan de vorige. Jongere generaties hebben meer kans op gezondheidsproblemen als overgewicht en hoge bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van Gerben Hulsegge, uitgevoerd bij het RIVM in samenwerking met het Julius Centrum van het UMC Utrecht.

Obesitas en hoge bloeddruk komen steeds vaker en op jongere leeftijd voor. Eind jaren tachtig had bijvoorbeeld 7 à 8 procent van de veertigers obesitas en 16 jaar later was dit gestegen tot 11 tot 15 procent. Ruim 80 procent van alle hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen van 20-60 jaar was toe te schrijven aan de belangrijkste risicofactoren, te weten ongunstige niveaus van bloeddruk, cholesterol, gewicht en roken.

Risicofactoren

Voor de studie werden volwassenen tussen de 20 en 60 jaar 21 jaar lang gevolgd. Ze werden opgedeeld in vier groepen: twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers. In iedere nieuwe jongere generatie kwamen overgewicht, obesitas en een hoge bloeddruk vaker voor dan in de eerdere generatie. Toekomstige generaties ouderen zullen dus vaker en vanaf jongere leeftijd overgewicht en obesitas hebben, wat weer gevolgen heeft voor bijvoorbeeld het risico op diabetes.

Minder dan 10 procent van de volwassenen wist de gezondheid tien jaar lang op peil te houden. Dat wil zeggen een gezond gewicht, een lage bloeddruk, een laag cholesterol en niet roken.

Volgens de onderzoekers laat het proefschrift zien dat er nog veel verbetering in volksgezondheid mogelijk is als meer mensen meer bewegen en gezonder eten.
 

Bron(nen):